Nobelovu cenu za mier získala japonská organizácia Nihon Hidankyo, ktorá bojuje za svet bez jadrových zbraní

NETKY.SK • 11 Október 2024, 18:40 • 2 min
Nobelovu cenu za mier získala japonská organizácia Nihon Hidankyo, ktorá bojuje za svet bez jadrových zbraní

OSLO - Japonská organizácia Nihon Hidankyo, ktorá združuje preživších atómových útokov na Hirošimu a Nagasaki, získala Nobelovu cenu za mier za svoje úsilie o svet bez jadrových zbraní. Spolupredseda organizácie Tošiyuki Mimaki, sám preživší, vyjadril presvedčenie, že ocenenie posilní ich snahy o dosiahnutie zrušenia jadrových zbraní, keďže stigma použitia takýchto zbraní je v súčasnosti pod tlakom. Odovzdávanie cien sa uskutoční 10. decembra v Osle.

slovakia

left justify in out

Japonská organizácia Nihon Hidankyo, ktorá prežila atómovú bombu, získala v piatok Nobelovu cenu za mier za svoje úsilie dosiahnuť svet bez jadrových zbraní. Mnohí ľudia, ktorí prežili dve jadrové bomby, ktoré boli kedy použité v konflikte, a ktorí sú v japončine známi ako "hibakuša", zasvätili svoj život boju za svet bez jadrových zbraní.

"Postupne sa vytvorila silná medzinárodná norma, ktorá použitie jadrových zbraní stigmatizuje ako morálne neprijateľné. Táto norma sa stala známou ako "jadrové tabu". Svedectvo Hibakuša - ľudí, ktorí prežili Hirošimu a Nagasaki - je v tomto širšom kontexte jedinečné," dodala organizácia.

Výbor uviedol, že hoci je povzbudivé, že za takmer 80 rokov nebola vo vojne použitá žiadna jadrová zbraň, je "znepokojujúce, že dnes je toto tabu proti použitiu jadrových zbraní pod tlakom".

"Nemôžem uveriť, že je to skutočnosť," povedal na tlačovej konferencii v Hirošime, kde 6. augusta 1945 došlo k atómovému bombardovaniu počas záverečnej fázy druhej svetovej vojny, spolupredseda spoločnosti Nihon Hidankyo Tošiyuki Mimaki, ktorý zadržiaval slzy a štípal sa do tváre.

Mimaki, ktorý sám prežil, povedal, že ocenenie by výrazne podporilo jeho úsilie dokázať, že zrušenie jadrových zbraní je možné.

Na snímke Nórsky Nobelov inštitút v Osle v Nórsku 25. septembra 2024.
Na snímke Nórsky Nobelov inštitút v Osle v Nórsku 25. septembra 2024.
Zdroj: AFP / Getty Images / Jonathan Nackstrand

Výbor sa už v minulosti snažil upozorniť na problematiku jadrových zbraní a v roku 2017 udelil cenu mieru Medzinárodnej kampani za zrušenie jadrových zbraní (ICAN).

Odovzdávanie Nobelových cien sa uskutoční 10. decembra v nórskom Osle, v deň výročia úmrtia švédskeho vynálezcu a filantropa Alfreda Nobela.

Laureáti Nobelovej ceny zvyčajne dostávajú 11 miliónov švédskych korún (takmer 970 000 €), hoci sa o túto sumu delia viacerí laureáti.

Iránska aktivistka za ľudské práva Narges Mohammadíová dostala Nobelovu cenu mieru za rok 2023 za "boj proti útlaku žien v Iráne a za jej boj za presadzovanie ľudských práv a slobody pre všetkých", uviedol vtedy výbor pre udeľovanie cien.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: NBC News, Reuters, Foto: The Japan News
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies