Klimatická zmena spôsobuje častejšie extrémne prejavy počasia + VIDEO

NETKY.SK • 12 Október 2024, 12:00 • 2 min
Klimatická zmena spôsobuje častejšie extrémne prejavy počasia + VIDEO

Svetová meteorologická organizácia (WMO) varuje, že vodný cyklus na našej planéte sa stáva stále menej predvídateľným, čo sa prejavuje zvýšením výskytu extrémneho počasia, ako sú povodne a suchá. Minulý rok bol najteplejší v histórii meraní a vedci upozorňujú, že ničivé povodne v strednej Európe boli výrazne zhoršené klimatickou zmenou. Podľa odborníkov sa frekvencia a intenzita záplav do budúcna zvýši, pokiaľ sa neprijmú účinné opatrenia na obmedzenie globálneho otepľovania.

slovakia

left justify in out

Minulý rok zaznamenal WMO najnižší prietok riek za posledné tri desaťročia, zatiaľ čo ľadovce stratili najviac hmoty za uplynulých 50 rokov. Svet sa navyše potýka s mnohými povodňami. Vedci varujú, že ničivé záplavy v strednej Európe, vrátane Česka, Slovenska, Poľska a Rakúska, boli výrazne zhoršené klimatickou zmenou.

Panel organizácie World Weather Attribution (WWA) konštatoval, že nedávne štvordňové dažde, ktoré zasiahli našu oblasť, sú rekordné.

Dobrá predpoveď umožnila niektorým oblastiam lepšie sa pripraviť, čím sa znížili straty na životoch. Porovnanie ukázalo, že zrážky spôsobené tlakovou nížou Boris sú stále vzácne a za aktuálnych podmienok sa vyskytujú raz za 100 až 300 rokov. Pri oteplení o 2 °C by sa frekvencia podobných udalostí mohla zvýšiť o 50 %, varovali vedci.

 

Tento rok bol najteplejší v histórii meraní a extrémne počasie spôsobilo kombinované pôsobenie prirodzených klimatických javov, ako sú La Niña a El Niño, spolu s klimatickými zmenami vyvolanými človekom.

Generálna tajomníčka WMO, Celeste Saulová, uviedla, že teplejšia atmosféra zadržiava viac vlhkosti, čo vedie k silnejším dažďom, zatiaľ čo rýchlejšie vyparovanie zhoršuje suchá.

Služba Copernicus informovala, že priemerná globálna teplota v období od septembra 2023 do augusta 2024 bola o 1,64 °C vyššia ako priemer z predindustriálnej éry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: WWA, iMeteo, Foto: X/ Brno Daily
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies