USA posielajú Izraelu moderný protiraketový systém THAAD: Pevná podpora v čase rastúceho napätia s Iránom + VIDEO

NETKY.SK • 14 Október 2024, 08:46 • 2 min
USA posielajú Izraelu moderný protiraketový systém THAAD: Pevná podpora v čase rastúceho napätia s Iránom + VIDEO

WASHINGTON - Spojené štáty vysielajú do Izraela moderný protiraketový systém THAAD na posilnenie jeho protivzdušnej obrany v čase rastúceho napätia s Iránom. Pentagón zdôrazňuje, že ide o prejav neochvejnej podpory jedného z hlavných spojencov USA na Blízkom východe. Cieľom je ochrániť Izrael aj americký personál pred balistickými raketovými útokmi.

slovakia

left justify in out

Pentagón oznámil, že Spojené štáty posielajú Izraelu moderný protiraketový systém, keďže administratíva prezidenta Joea Bidena naďalej poskytuje "železnú" podporu jednému zo svojich hlavných spojencov v čase rastúceho napätia s Iránom.

Americké ministerstvo obrany v nedeľu uviedlo, že šéf Pentagónu Lloyd Austin povolil vyslanie "batérie terminálnej výškovej obrany (THAAD) a príslušnej posádky amerického vojenského personálu do Izraela", aby pomohli posilniť protivzdušnú obranu krajiny.

"Batéria THAAD rozšíri integrovaný systém protivzdušnej obrany Izraela. Táto akcia zdôrazňuje pevný záväzok Spojených štátov brániť Izrael a Američanov v Izraeli pred akýmikoľvek ďalšími balistickými raketovými útokmi zo strany Iránu," uvádza sa vo vyhlásení Pentagónu.

Na nedatovanej snímke je spustený interceptor THAAD (Terminal High Altitude Area Defense).
Na nedatovanej snímke je spustený interceptor THAAD (Terminal High Altitude Area Defense).
Zdroj: Reuters

Podľa úradníkov Spojené štáty súkromne naliehajú na Izrael, aby svoju reakciu zvážil a vyhol sa rozpútaniu širšej vojny na Blízkom východe, pričom Biden verejne vyjadril svoj nesúhlas s izraelským útokom na iránske jadrové zariadenia a obavy z útoku na iránsku energetickú infraštruktúru.

Hovorca Pentagónu generálmajor Patrick Ryder označil toto nasadenie za súčasť "širších úprav, ktoré americká armáda v posledných mesiacoch urobila" na podporu Izraela a ochranu amerického personálu pred útokmi Iránu a Iránom podporovaných skupín.

Vzhľadom na vojenské kapacity Izraela je však nasadenie americkej armády v Izraeli mimo cvičení zriedkavé. Americké jednotky v posledných mesiacoch pomáhali Izraelu pri obrane z vojnových lodí a stíhačiek na Blízkom východe, keď sa dostal pod iránsky útok.

Systém THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) je dôležitou súčasťou viacvrstvových systémov protivzdušnej obrany americkej armády a dopĺňa už aj tak mohutnú protiraketovú obranu Izraela.

Na prevádzku batérie THAAD je zvyčajne potrebných približne 100 vojakov. Zahŕňa šesť odpaľovacích zariadení namontovaných na nákladných vozidlách, osem interceptorov na každom odpaľovacom zariadení a výkonný radar.

Irán v apríli odpálil na Izrael rakety a bezpilotné lietadlá. Potom 1. októbra Irán vypálil na Izrael viac ako 180 balistických rakiet v súvislosti s ďalšou eskaláciou bojov medzi Izraelom a Iránom podporovaným hnutím Hizballáh v Libanone. Mnohé z nich boli zachytené počas letu, niektoré však prenikli cez protiraketovú obranu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, Reuters, Foto: Reuters
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies