Dôležité tipy na bezpečné stretnutie s medveďom hnedým v prírode

NETKY.SK • 14 Október 2024, 09:50 • 2 min
Dôležité tipy na bezpečné stretnutie s medveďom hnedým v prírode

BRATISLAVA - Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR varuje pred nebezpečenstvami spojenými so stretnutím s medveďom hnedým. Odporúčajú sa základné zásady, ako nevyhľadávať osamotené miesta, prihovárať sa pokojným hlasom a vyhýbať sa agresívnemu správaniu. V prípade útoku je dobré mať po ruke medvedí sprej, no ak ten chýba, treba sa tvárou k zemi chrániť hlavu a krk. Návštevníci by mali tiež sledovať pobytové znaky medveďa a vyhýbať sa oblastiam, kde sú čerstvé stopy.

slovakia

left justify in out

Pri návšteve lokalít s výskytom medveďa hnedého je dôležité dodržiavať niekoľko zásad, aby sa predišlo nebezpečným situáciám. Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR odporúča, aby sa návštevníci týchto oblastí nevypravovali osamote.

Pri stretnutí s medveďom je kľúčové neútočiť a zachovať pokoj. Hasiči odporúčajú prihovárať sa medveďovi pokojným hlasom, aby sa situácia nezhoršila.

Agresívne správanie a prudké pohyby môžu situáciu len zhoršiť, preto je potrebné vyvarovať sa akýchkoľvek činov, ktoré by medveď mohol vnímať ako hrozbu. Zároveň je nebezpečné otáčať sa medveďovi chrbtom, pozerať mu priamo do očí alebo utekať.

Ako upozorňuje ŠOP, správne správanie môže zabrániť tomu, aby medveď vyhodnotil situáciu ako rizikovú a nezačal sa brániť.

V prípade, že dôjde k útoku, ochranári odporúčajú mať po ruke medvedí sprej, ktorý môže poskytnúť čas na ústup. Ak sprej nemáte, existuje aj alternatívna stratégia – pritlačte sa tvárou k zemi, chráňte si hlavu a krk rukami a nehybne zostaňte ležať až do odchodu medveďa.

Sledovanie pobytových znakov medveďa, ako sú stopy, trus či medvedie stromy, je ďalším dôležitým opatrením. Odporúča sa vyhýbať oblastiam s čerstvými stopami, pretože to môže naznačovať prítomnosť medveďa.

Pri stretnutí s medvedicou a jej mláďatami je veľmi dôležité nevstupovať do priestoru medzi nimi. V takejto situácii je najlepšie nestrácať medvedicu z dohľadu a pomaly sa vzďaľovať, cúvajúc.

Pri plánovaní návštevy prírody je dôležité zohľadniť čas, aby príchod a odchod prebiehal za denného svetla. Počas pobytu v oblastiach s medveďmi je dobré komunikovať a byť hlučný, napríklad počúvaním hudby alebo rádia.

Tento neprirodzený hluk môže medvede upozorniť na vašu prítomnosť a pomôcť tak predísť nepríjemným situáciám. Najlepším riešením ostáva vyhýbať sa oblastiam s častým výskytom medveďa, aby sa zabezpečila bezpečnosť návštevníkov aj medveďov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: ŠOP, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies