Rast platov na Slovensku v auguste spomalil, zamestnanosť klesá najmä v priemysle

NETKY.SK • 14 Október 2024, 11:05 • 2 min
Rast platov na Slovensku v auguste spomalil, zamestnanosť klesá najmä v priemysle

BRATISLAVA - V auguste 2024 sa rast platov na Slovensku spomalil, keďže nominálna mesačná mzda medziročne vzrástla vo všetkých 10 odvetviach, no tempo rastu neprekročilo 10 %. Inflácia ovplyvnila reálne mzdy, ktoré vzrástli v 9 z 10 sektorov, pričom najvýraznejší nárast bol v maloobchode (6,4 %). Zamestnanosť sa zvýšila v polovici sledovaných odvetví, najviac vo vybraných trhových službách, zatiaľ čo priemysel naďalej evidoval pokles zamestnancov o 2,3 %.

slovakia

left justify in out

Priemerná nominálna mesačná mzda v auguste 2024 medziročne rástla vo všetkých 10 mesačne sledovaných odvetviach. Tempo jej rastu však v porovnaní s predošlými mesiacmi spomalilo a ani v jednom odvetví rast neprekročil 10 %. Mzdy najrýchlejšie rástli v maloobchode, a to o 9,4 %.

Po zohľadnení vplyvu inflácie mzdy reálne medziročne vzrástli v 9 z 10 odvetví a to v intervale od 0,3 % vo veľkoobchode do 6,4 % v maloobchode. Výraznejšie, o vyše 4 %, vzrástli aj mzdy v predaji a oprave motorových vozidiel, v ubytovaní, doprave vrátane skladovania a tiež v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev.

Jediné odvetvie, v ktorom mzdy reálne klesli bolo odvetvie informácií a komunikácie, ich hodnota bola medziročne reálne nižšia o 0,4 %.

V súhrne 8 mesiacov roka 2024 rástli nominálne aj reálne mzdy vo všetkých 10 mesačne sledovaných odvetviach. Rast nominálnych miezd o 10 % a viac evidovali maloobchod a doprava so skladovaním.

Reálne mzdy rástli v rozpätí od 1,9 % v informáciách a komunikácii a rovnako aj vo vybraných trhových službách do 7,5 % v maloobchode. Nárast miezd prekročil 7 % aj v doprave vrátane skladovania.

Zdroj: ŠÚ SR

Medziročný vývoj zamestnanosti

Počet zamestnaných osôb v auguste 2024 bol medziročne vyšší v polovici z 10 mesačne sledovaných odvetví. Zamestnanosť sa najviac zvýšila vo vybraných trhových službách o 4,7 %. Rast počtu pracovných síl do 2,3 % evidovali aj v informáciách a komunikácii, tiež v stavebníctve, ako aj vo veľkoobchode a maloobchode.

Najväčšie zamestnávateľské odvetvie – priemysel naďalej evidoval medziročný úbytok zamestnancov, aktuálne o 2,3 %, čo bolo najviac spomedzi sledovaných odvetví.  Medziročne nižšiu zamestnanosť mali aj ubytovanie, doprava so skladovaním, činnosti reštaurácií a pohostinstiev ako aj predaj a oprava motorových vozidiel.

Od začiatku roka 2024 zamestnanosť medziročne rástla v 5 z 10 odvetví, najrýchlejšie vo vybraných trhových službách o 4,8 % a informáciách a komunikácii o 3,4 %. Medziročne nižšie počty zamestnancov evidoval priemysel, veľkoobchod, doprava vrátane skladovania, maloobchod ako aj činnosti reštaurácií a pohostinstiev.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Štatistický úrad SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies