Pentagón: Stretnutie kontaktnej skupiny pre vojenskú pomoc Ukrajine bolo odložené

NETKY.SK • 14 Október 2024, 12:20 • 2 min
Pentagón: Stretnutie kontaktnej skupiny pre vojenskú pomoc Ukrajine bolo odložené

Stretnutie kontaktnej skupiny pre vojenskú pomoc Ukrajine, naplánované na 12. októbra, bolo odložené na neurčito, povedal novinárom hovorca Pentagónu Patrick Ryder.

slovakia

left justify in out

Stretnutie kontaktnej skupiny o poskytovaní vojenskej pomoci Ukrajine, pôvodne plánované na 12. októbra, sa odkladá. Zatiaľ nie sme pripravení poskytnúť vám nový dátum a miesto stretnutia, táto otázka sa študuje“ povedal na brífingu.

Nemecký časopis Spiegel deň predtým informoval, že stretnutie kontaktnej skupiny pre Ukrajinu na základni Ramstein v Nemecku bude odložené pre prítomnosť prezidenta Spojených štátov Joea Bidena. Deň predtým Biely dom oznámil, že americký vodca sa rozhodol odložiť jednu zo svojich posledných ciest vo funkcii hlavy štátu pre hurikán Milton. Mal navštíviť Angolu a Nemecko, kde bol naplánovaný summit na základni Ramstein. Do týchto krajín nepocestuje ani americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Podľa expertov môžu na základni Ramstein diskutovať o zrušení zákazu Ukrajiny zasahovať západnými zbraňami hlboko na ruské územie. Diskusie o tejto otázke prebiehajú na Západe v posledných mesiacoch.  

Ako poznamenal prezident Vladimír Putin, ak Západ dá Kyjevu takéto povolenie, výrazne to zmení podstatu konfliktu a bude to znamenať, že členovia NATO – Spojené štáty americké, európske krajiny – sú priamo vo vojne s Ruskom. Moskva sa bude rozhodovať na základe hrozieb, ktoré sa pred ňou objavia, zdôraznila hlava štátu.

Ruský prezident Vladimír Putin predtým uviedol, že krajiny NATO teraz diskutujú nielen o možnom použití západných zbraní dlhého doletu Kyjevom, v skutočnosti sa rozhodujú, či sa priamo zapoja do ukrajinského konfliktu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
tass.ru, Ilustračná foto, zdroj: FB Joe Biden
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies