FIFA pod tlakom: Európske ligy a hráčska únia bojujú za spravodlivé podmienky + LIVE VIDEO

NETKY.SK • 14 Október 2024, 18:42 • 2 min
FIFA pod tlakom: Európske ligy a hráčska únia bojujú za spravodlivé podmienky + LIVE VIDEO

Zastrešujúca organizácia európskych líg, hráčska únia FIFPRO a španielska LaLiga plánujú v pondelok podať spoločnú sťažnosť na EÚ proti svetovému riadiacemu orgánu FIFA v súvislosti s rozšírením futbalového kalendára.

slovakia

left justify in out

Európska divízia hráčskej únie FIFPRO a skupina 33 európskych líg podali formálnu sťažnosť z dôvodu narušenia hospodárskej súťaže, v ktorej tvrdia, že FIFA riadne nekonzultuje komerčne motivované rozhodnutia. Ide o najnovší spor odohrávajúci sa na právnom poli, kde bola FIFA v minulom roku vystavená tlaku v podobe rozhodnutí týkajúcich sa Európskej superligy, nariadení o hráčskych agentoch a práve tento mesiac, globálneho prestupového trhu.

V oblasti futbalu FIFA odštartuje 32-členné majstrovstvá sveta klubov, ktoré sa uskutočnia (vrátane 12 tímov z Európy) v Spojených štátoch amerických v júni a júli budúceho roka. Majstrovstvá sveta 2026, tiež v Severnej Amerike, budú mať 48 tímov namiesto 32 a potrvajú o týždeň dlhšie.

Kalendár medzinárodných zápasov je už viac ako nasýtený a pre národné ligy sa stal neudržateľným, čím predstavuje riziko pre zdravie hráčov,“ uviedli únia a ligy.

Pondelková sťažnosť adresovaná Európskej komisii je zameraná na FIFA, ktorá spravuje kalendár chránených termínov zápasov národných tímov. Kluby musia uvoľniť hráčov, ktorí sú vybraní. V sťažnosti sa neuvádza európsky futbalový orgán UEFA, ktorý v tejto sezóne zaviazal stovky hráčov k dodatočným súťažným zápasom tým, že rozšíril tri svoje mužské medzinárodné súťaže: Ligu majstrov, Európsku ligu pre kluby a Ligu národov, ktorá má nový systém play-off.

Domáce ligy v Európe majú obmedzené možnosti plánovania zápasov o štyri dodatočné týždne od septembra do januára, ktoré teraz zaberajú klubové súťaže UEFA. Ligy sa sťažujú na FIFA, že s nimi počas rokovaní o dohode o najnovšom obnovení kalendára do roku 2030 neboli plne konzultované otázky týkajúce sa zápasov národných tímov, čo ich väčšinou núti zrušiť lukratívne víkendové termíny. FIFA uviedla, že jej ponuky v rámci tohtoročných rozhovorov neboli prijaté.

K sťažnosti v Bruseli adresovanej výkonnému orgánu 27-členného bloku EÚ sa pripojila aj španielska La Liga a tvrdí, že FIFA zneužíva svoje dominantné postavenie vo futbale. V sťažnosti sa uvádza, že úloha FIFA ako riadiaceho a regulačného orgánu je v rozpore s jej komerčnými cieľmi ako organizátora súťaží. FIFA už skôr naznačila, že v európskom futbale, v ktorom kluby hrajú lukratívne medzisezónne zápasy po celom svete, existuje pokrytectvo, zatiaľ čo jej globálnou povinnosťou je chrániť a rozvíjať hru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ján Sikoriak
Zdroj: ESPN, Yahoo Sports, Foto: X / Fifpro
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies