NASA sa chystá odhaliť tajomstvá Jupitera: Misia Europa Clipper zamieri k možnému životu pod ľadovým povrchom + VIDEO

NETKY.SK • 14 Október 2024, 18:09 • 2 min
NASA sa chystá odhaliť tajomstvá Jupitera: Misia Europa Clipper zamieri k možnému životu pod ľadovým povrchom + VIDEO

NASA sa chystá na vzrušujúcu misiu k Jupiterovmu mesiacu Európa, ktorý sa považuje za jedno z najperspektívnejších miest na hľadanie mimozemského života v slnečnej sústave. Sonda Europa Clipper, ktorá odštartuje 14. októbra, má za cieľ preskúmať podzemný oceán a zloženie mesiaca, čím by mohla odpovedať na otázku, či v súčasnosti obsahuje zložky potrebné pre existenciu života. Očakáva sa, že misia prinesie nové informácie o tejto fascinujúcej oblasti našej galaxie.

slovakia

left justify in out

Ľadový mesiac Jupitera sa už desaťročia považuje za jedno z najsľubnejších miest na hľadanie mimozemského života v slnečnej sústave. Európa, o ktorej sa predpokladá, že má podzemný oceán a potenciálne obývateľné prostredie, sa dlho zdala byť lákavým cieľom na našom vesmírnom dvore.

Teraz sa ľudstvo chystá bližšie pozrieť na štvrtý najväčší Jupiterov mesiac. V pondelok má odštartovať impozantná sonda NASA na päť a polročnú cestu k Európe, jednému z mnohých mesiacov Jupitera, aby urobila prvý podrobný krok k zisteniu tejto skutočnosti.

Misia Europa Clipper umožní americkej vesmírnej agentúre odhaliť nové podrobnosti o mesiaci, o ktorom sa vedci domnievajú, že by sa pod jeho ľadovým povrchom mohol nachádzať oceán tekutej vody.

Štart je naplánovaný "najskôr" na pondelok 14. októbra z Mysu Canaveral na Floride na palube výkonnej rakety Falcon Heavy spoločnosti SpaceX, uvádza sa vo vyhlásení NASA.

"Európa je jedným z najsľubnejších miest na hľadanie života mimo Zeme," povedala minulý mesiac na tlačovej konferencii predstaviteľka NASA Gina DiBraccio. Misia nebude priamo hľadať známky života, ale bude sa snažiť odpovedať na otázku: Obsahuje Európa zložky, ktoré by umožnili existenciu života?

Ak sa tak stane, ďalšia misia sa bude musieť vydať na cestu a pokúsiť sa ju odhaliť.

Sonda NASA Europa Clipper v Laboratóriu prúdového pohonu NASA v Pasadene v Kalifornii 11. apríla.
Sonda NASA Europa Clipper v Laboratóriu prúdového pohonu NASA v Pasadene v Kalifornii 11. apríla.
Zdroj: NBC News / Getty Images / Mario Tama

"Je to pre nás šanca preskúmať nie svet, ktorý mohol byť obývateľný pred miliardami rokov," ako napríklad Mars, povedal minulý mesiac novinárom Curt Niebur, vedecký pracovník programu Europa Clipper, "ale svet, ktorý môže byť obývateľný dnes, práve teraz."

"Je to neskutočný pocit," povedal Jordan Evans, projektový manažér misie v Laboratóriu prúdového pohonu NASA. "Boli to boje na všetkých úrovniach, od počiatočného konceptu misie, cez jej schválenie, každý míľnik a prekonávanie rôznych problémov na tejto ceste. Byť v tomto bode a sledovať, ako sa tím pripravuje, je neuveriteľné."

Loď Europa Clipper sa nevydáva na misiu na zisťovanie života. Skôr bude skúmať zloženie ľadom pokrytého mesiaca, jeho vnútornú štruktúru a geológiu. Tieto informácie by mohli vedcom pomôcť potvrdiť, či má Europa v súčasnosti vhodné zložky na život - alebo či ho niekedy mala.

 

49 preletov

Sonda počas svojej cesty k Jupiteru prejde 2,9 miliardy kilometrov a jej prílet sa očakáva v apríli 2030. Hlavná misia bude trvať ďalšie štyri roky.

Sonda uskutoční 49 blízkych preletov nad mesiacom Európa, pričom sa priblíži až na 25 kilometrov nad jej povrch. Bude vystavená intenzívnemu žiareniu - ekvivalentnému niekoľkým miliónom röntgenových lúčov hrudníka pri každom prechode. Na misii za 5,2 miliardy dolárov pracuje približne 4 000 ľudí už približne desať rokov. NASA tvrdí, že investícia je odôvodnená dôležitosťou údajov, ktoré sa zozbierajú.

Ak sa ukáže, že naša slnečná sústava je domovom dvoch obývateľných svetov (Európy a Zeme), "predstavte si, čo to znamená, keď tento výsledok rozšírite na miliardy a miliardy ďalších slnečných sústav v tejto galaxii," povedal Niebur, vedecký pracovník programu Europa Clipper. "Odhliadnuc od otázky "Je na Európe život?", už len samotná otázka obývateľnosti otvára obrovskú novú paradigmu pre hľadanie života v galaxii," dodal.

Europa Clipper bude pracovať v rovnakom čase ako sonda Juice Európskej vesmírnej agentúry (ESA), ktorá bude skúmať ďalšie dva Jupiterove mesiace - Ganymedes a Callisto.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Euronews, France 24 / AFP, Foto: USA Today / NASA
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies