Čestná stráž prezidenta SR oslavuje 23 rokov služby: Tradícia, úloha a novinky + VIDEO

NETKY.SK • 14 Október 2024, 19:57 • 2 min
Čestná stráž prezidenta SR oslavuje 23 rokov služby: Tradícia, úloha a novinky + VIDEO

BRATISLAVA - Čestná stráž prezidenta Slovenskej republiky si pripomenula 23. výročie svojho založenia. S viac než 5000 protokolárnymi aktivitami a aktuálnym zložením 192 príslušníkov zohráva tento útvar dôležitú úlohu pri ochrane hlavy štátu a reprezentácii krajiny. Novinkou tohto roka je sedemminútový program v historických uniformách, ktorý oslavuje 80. výročie SNP.

slovakia

left justify in out

Čestná stráž prezidenta Slovenskej republiky si tento rok pripomenula 23. výročie svojho založenia, pričom za viac ako dve desaťročia existencie sa jej príslušníci zúčastnili na viac než 5 000 protokolárnych aktivitách, vrátane oficiálnych návštev a vojenských poctách.

V súčasnosti čestnú stráž tvorí 192 členov, z toho 172 mužov a 20 žien, ktorí musia spĺňať prísne fyzické a psychické kritériá. Medzi charakteristické črty príslušníkov patrí silné národné cítenie, hrdosť a vernosť Slovenskej republike. Títo vojaci vytvárajú prvý dojem o krajine pred prijatím významných svetových politikov a osobností.

Útvar čestnej stráže patrí pod Ozbrojené sily SR a jeho úlohou je nielen stráženie sídla prezidenta a jeho hostí, ale aj ochrana hlavy štátu a obrana jeho sídla v čase vojny. Striedanie stráží na nádvorí Prezidentského paláca prebieha denne v pracovných dňoch presne napoludnie.

Príslušníci čestnej stráže sa počas svojej existencie zúčastnili aj viacerých exhibičných vystúpení. Tento rok uviedli novinku – sedemminútový program v historických uniformách, ktorý bol pripravený pri príležitosti osláv 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) a zahŕňa slovenské pesničky.

Rovnošaty čestnej stráže prešli viacerými zmenami a najnovší model bol zavedený v roku 2008. Základom sú saka s dvojradovým zapínaním, ktoré sú zdobené vojenskou symbolikou, štátnymi symbolmi a farebnými lemami.

Uniformy sú doplnené bielymi rukavicami a lakovými poltopánkami, a nosia sa pri oficiálnych akciách prezidenta, pri návštevách významných osobností a počas protokolárnych udalostí.

Čestná stráž prezidenta SR sa tak stala nielen symbolom štátnej moci, ale aj významným prvkom kultúrnej a historickej identity Slovenskej republiky, ktorá pokračuje v tradícii a poslaní chrániť jej národné hodnoty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Prezidentský palác SR, Foto: bystricoviny.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies