Vláda schvaľuje rozpočet a znižovanie deficitu: Čo prinesie nasledujúce obdobie?

NETKY.SK • 15 Október 2024, 08:19 • 2 min
Vláda schvaľuje rozpočet a znižovanie deficitu: Čo prinesie nasledujúce obdobie?

BRATISLAVA - Deficit verejných financií Slovenska má v roku 2025 klesnúť na 4,7 % HDP, pričom do roku 2027 by sa mal znížiť na 3 %. Vláda Roberta Fica bude rozhodovať o návrhu rozpočtu verejnej správy na ďalšie tri roky, spolu s rozpočtami inštitúcií ako Sociálna poisťovňa a Eximbanka. Na rokovaní sa budú schvaľovať aj dôležité opatrenia týkajúce sa životného prostredia, sociálnych práv či zvýšenia príspevkov do Medzinárodného vyšehradského fondu.

slovakia

left justify in out

Na najbližšom zasadnutí vlády Slovenskej republiky bude kabinet premiéra Roberta Fica rokovať o viacerých dôležitých návrhoch, ktoré budú mať zásadný dopad na verejné financie a hospodárenie viacerých štátnych inštitúcií.

Medzi hlavné témy patrí návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2025 až 2027. Tento návrh predpokladá postupné znižovanie deficitu verejných financií. V budúcom roku by deficit mal klesnúť na 4,7 % hrubého domáceho produktu (HDP), v roku 2026 na 3,7 % HDP a v roku 2027 na 3 % HDP.

Cieľom je dosiahnuť udržateľnú konsolidáciu verejných financií v súlade s medzinárodnými záväzkami Slovenska a zlepšiť rozpočtovú disciplínu.

Okrem návrhu rozpočtu verejnej správy bude vláda rozhodovať aj o rozpočtoch viacerých štátnych organizácií, medzi ktoré patrí Eximbanka, Sociálna poisťovňa a Slovenský pozemkový fond (SPF).

Sociálna poisťovňa, ktorá hrá kľúčovú úlohu v sociálnom systéme Slovenska, očakáva v roku 2025 zdroje vo výške 16,028 miliardy eur, čo predstavuje takmer 5 % nárast oproti roku 2024.

Z tejto sumy by malo 11,566 miliardy eur pochádzať z poistného od ekonomicky aktívneho obyvateľstva, pričom z nevyčerpaných zdrojov minulých rokov získa poisťovňa ďalších 934 miliónov eur.

Eximbanka, ktorá zabezpečuje podporu exportu slovenských firiem a zlepšuje konkurencieschopnosť slovenských výrobkov na zahraničných trhoch, plánuje v budúcom roku dosiahnuť čistý zisk 600 000 eur.

Oproti predpokladanej skutočnosti za rok 2024 to znamená nárast o 50 000 eur, čo predstavuje 9,1 % rast. Tento výsledok odráža stabilitu a zvyšujúcu sa efektivitu tejto inštitúcie.

Slovenský pozemkový fond, ktorý spravuje štátnu pôdu a má na starosti správu a prevod pozemkov, očakáva v roku 2025 prebytok hospodárenia vo výške 6,28 milióna eur. Tento prebytok by sa mal postupne znižovať, pričom v roku 2026 sa očakáva prebytok 4,2 milióna eur a v roku 2027 prebytok 2,89 milióna eur.

Z dlhodobého hľadiska sa fond snaží o efektívne spravovanie verejných zdrojov a transparentné hospodárenie s pozemkami v majetku štátu.

Okrem rozpočtových otázok sa vláda bude zaoberať aj viacerými ďalšími témami. Jednou z nich je schválenie tzv. zelenej správy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR za rok 2023.

Táto správa reflektuje hospodárske výsledky lesného hospodárstva Slovenskej republiky. Podľa nej lesné hospodárstvo v roku 2023 vykázalo zisk pred zdanením vo výške 68,15 milióna eur, čo predstavuje medziročný pokles o 27,25 milióna eur.

Z tohto výsledku poskytovatelia služieb v lesnom hospodárstve dosiahli zisk 7,37 milióna eur a obhospodarovatelia lesov 60,78 milióna eur. Pokles zisku môže byť spôsobený rôznymi faktormi, vrátane zvýšených nákladov na ochranu lesov alebo zmenami v dopyte po lesných produktoch.

Ďalšou dôležitou témou, ktorú bude vláda prerokúvať, je štvrtá periodická správa Slovenskej republiky o plnení záväzkov podľa Medzinárodného paktu o hospodárskych, sociálnych a kultúrnych právach.

Táto správa poskytuje prehľad o pokrokoch Slovenska v oblasti ochrany ľudských práv, pričom sa zameriava na inklúziu marginalizovaných rómskych komunít, podporu vzdelávania detí so špecifickými potrebami, zamedzenie rodovej diskriminácie v zamestnaní a zabezpečenie práva na primerané bývanie.

Správa tiež reflektuje kroky podniknuté v oblasti zdravotnej starostlivosti so zameraním na reprodukčné zdravie žien.

V rámci medzinárodnej spolupráce bude vláda rokovať aj o zvýšení príspevku Slovenska do Medzinárodného vyšehradského fondu. Tento fond podporuje kultúrne, vedecké a vzdelávacie projekty v rámci krajín Vyšehradskej štvorky (Slovensko, Česko, Maďarsko a Poľsko).

Slovensko by malo od roku 2025 zvýšiť svoj príspevok do fondu o 25 000 eur, čo znamená, že celkový príspevok dosiahne 2,75 milióna eur. Tento krok podčiarkuje záväzok Slovenska k podpore spolupráce v rámci stredoeurópskeho regiónu a rozvoja spoločných iniciatív na úrovni kultúry a vzdelávania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Úrad vlády SR, Foto: FB/Úrad vlády Slovenskej republiky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies