Slovensko skosilo Azerbajdžan, tri body sú doma!

NETKY.SK • 15 Október 2024, 09:36 • 2 min
Slovensko skosilo Azerbajdžan, tri body sú doma!

Slovenská futbalová reprezentácia zvíťazila 3:1 nad domácim Azerbajdžanom v stretnutí C-divízie Ligy národov. So ziskom desiatich bodov sa priebežne nachádza na vrchole tabuľky 1. skupiny, s trojbodovým náskokom pred Švédskom, ktoré ešte večer čaká zápas v Estónsku.

slovakia

left justify in out

Slováci sa v pondelkovom zápase proti 113. tímu rebríčka FIFA ťažšie presadzovali v úlohe favorita. Na Štadióne Tofika Bachramova v Baku otvorili skóre už v 15. minúte po vlastnom góle domáceho stopéra Rahila Mammadova. O vyrovnanie sa postaral Tural Bajramov v 38. minúte hlavičkou. V 70. minúte bol vylúčený Mahir Emreli z Azerbajdžanu, čo hostia využili, keď Lukáš Haraslín rozhodol o trojbodovom víťazstve. V závere ešte víťazstvo prikrášlil striedajúci Dávid Ďuriš. Stredopoliar Ondrej Duda odohral svoj jubilejný 80. medzištátny zápas.

Zverenci Francesca Calzonu pravdepodobne odohrajú kľúčový zápas v boji o postup do B-divízie 16. novembra v Štokholme proti priamemu konkurentovi, Švédsku. Svoje účinkovanie v Lige národov uzavrú 19. novembra v Trnave zápasom proti Estónsku.

Slováci nastúpili s jedinou zmenou v základnej zostave v porovnaní s piatkovým domácim zápasom proti Švédsku (2:2). Na stopérskom poste vedľa kapitána Škriniara hral Šatka, ktorý nahradil potrestaného Vavra. Slováci otvorili skóre v 15. minúte, keď si po prudkom centri Hancka do šestnástky zrazil loptu do vlastnej brány Mammadov – 0:1. Domáci, podporovaní riedko obsadenými tribúnami, naďalej tlačili dopredu a v 38. minúte vyrovnali. T. Bajramov po centri Šejdajeva tentokrát hlavičkou nedal Rodákovi šancu na zákrok – 1:1. Obrat v skóre mohol nastať krátko po prestávke. V šanci sa ocitol nový muž na ihrisku, Machmudov, no Škriniar obetavým zákrokom pred bránkovou čiarou poslal loptu do bezpečia. Od 70. minúty mali Slováci výhodu o jedného hráča v poli, keď sa Emreli vyfauloval na Haraslínovi.

Domáci sa stiahli do defenzívy, ale dlho neodolali. Haraslín v 75. minúte predviedol svoje majstrovstvo, keď si pred šestnástkou prebral loptu a parádnou strelou ju poslal presne k ľavej žrdi – 1:2. V závere ešte po prihrávke Tuptu prikrášlil triumf ďalší striedajúci hráč, Ďuriš – 1:3. Ako povedal po zápase strelec posledného gólu: "Som veľmi rád, že som mohol gólom pomôcť tímu ako striedajúci hráč. Takisto som rád aj za Ľuba Tuptu, že mi to skvele nachystal a ja som to doklepol do prázdnej brány. Ideme od zápasu k zápasu, chceme sa na každého súpera čo najlepšie pripraviť. Verím, že takto budeme ďalej pokračovať."

Sokolíci počas pondelkového zápasu.
Sokolíci počas pondelkového zápasu.
Zdroj: Imago

Po zápase sa vyjadril aj tréner Francesco Calzona, ktorý vyhlásil: Bol to ťažký zápas, ale očakávali sme takýto priebeh. Prišli sme veľmi unavení, bolo to vidno. Zápas so Švédmi nám vzal veľmi veľa energie. Doma sme si vytvorili proti Azerbajdžanu určite viac príležitostí, ale tiež sme dovolili súperovi veľa a to sa mi nepáči. Hráčom musím vytknúť nejaké veci aj dnes. Celkovo si však myslím, že mužstvo sa ukazuje v dobrom svetle, ideme hrať proti Švédsku, ktoré je neskutočne silné."

Slovensko sa môže pochváliť lepšou bilanciou, keď vďaka včerajšku zvíťazilo už desiatykrát z posledných 11 stretnutí, zatiaľ čo Azerbajdžan dosiahol len dve víťazstvá. Azerbajdžan prehral posledné štyri súťažné zápasy (s výnimkou priateľských stretnutí), pričom inkasoval 13 gólov a dvakrát skóroval od svojho víťazstva 3:0 nad Švédskom v novembri 2023. Slovensko neprehralo v štyroch zápasoch Ligy národov, pričom dvakrát zvíťazilo, od prehry 2:1 proti Azerbajdžanu v septembri 2022. Azerbajdžan zvíťazil v jednom z posledných šiestich súťažných zápasov na domácej pôde, štyri zápasy prehral.

Tabuľka:

1. SLOVENSKO 4 3 1 0 8:3 10

2. Švédsko 3 2 1 0 8:3 7

3. Estónsko 3 1 0 2 3:5 3

4. Azerbajdžan 4 0 0 4 3:11 0

 

ďalší program SR v Lige národov (časy sú v SEČ):

sobota, 16. novembra: Švédsko - SR /20.45, Štokholm/
utorok, 19. novembra: SR - Estónsko /20.45, Trnava/



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ján Sikoriak
Zdroj: Football Whispers, Teraz, Foto: Imago
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies