Slovensko podporilo nové sankcie EÚ voči Iránu: Blanár ubezpečuje, že neohrozia našu ekonomiku

NETKY.SK • 15 Október 2024, 09:21 • 2 min
Slovensko podporilo nové sankcie EÚ voči Iránu: Blanár ubezpečuje, že neohrozia našu ekonomiku

BRUSEL/LUXEMBURG - Európska únia schválila nový balík sankcií voči Iránu za dodávky zbraní Rusku. Minister zahraničných vecí Juraj Blanár potvrdil, že tieto opatrenia nemajú negatívny dopad na slovenskú ekonomiku ani životnú úroveň obyvateľov. Sankcie sú namierené proti iránskym subjektom, ktoré porušujú rezolúcie OSN a podporujú ruskú vojenskú agresiu na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Európska únia schválila nový balík sankcií voči Iránu, pričom Slovensko ubezpečilo, že tieto opatrenia neohrozia jeho ekonomiku ani životnú úroveň obyvateľov.

Podľa ministra zahraničných vecí Juraja Blanára, ktorý sa v pondelok zúčastnil zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu, tieto sankcie sú namierené proti iránskym fyzickým a právnickým osobám, ktoré dodávajú balistické rakety a ďalšie vojenské systémy Rusku.

Toto rozhodnutie EÚ nadväzuje na marcovú dohodu lídrov členských krajín, ktorí avizovali rozšírenie sankcií, ak Irán bude pokračovať v dodávkach zbraní pre Rusko.

Blanár zdôraznil, že Slovensko podporí sankcie len vtedy, ak nebudú mať negatívny vplyv na jeho ekonomiku. V tomto prípade uvalené opatrenia neohrozujú slovenských občanov ani priemysel.

Okrem toho EÚ disponuje dôkazmi, že sankcionované subjekty priamo prispievajú k ruskej vojenskej kampani na Ukrajine, čím porušujú medzinárodné normy a rezolúcie OSN.

Zavedenie nových sankcií je reakciou na pokračujúce vojenské aktivity Iránu, ktoré prispievajú k destabilizácii regiónu a narúšajú medzinárodný poriadok.

Blanár označil tieto opatrenia za "absolútne namieste" a zdôraznil potrebu ďalších krokov v boji proti nelegálnym dodávkam zbraní, ktoré prispievajú k vojnovej agresii na Ukrajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MZV SR, Foto: FB/Juraj Blanár
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies