Austrália plánuje zákaz poplatkov za debetné karty: Ochrana spotrebiteľov a zníženie nákladov od roku 2026

NETKY.SK • 15 Október 2024, 09:48 • 2 min
Austrália plánuje zákaz poplatkov za debetné karty: Ochrana spotrebiteľov a zníženie nákladov od roku 2026

CANBERRA -

slovakia

left justify in out

Federálna vláda v Austrálii sa chystá zakázať poplatky za debetné karty a poveriť orgán na ochranu spotrebiteľa, aby prešetril nadmerné náklady na karty, keďže sa pripravuje revízia nepopulárneho systému poplatkov za transakcie.

Navrhované zmeny by znamenali, že spotrebitelia už nebudú platiť poplatok za použitie debetnej karty pri kúpe rannej kávy alebo pri väčšom maloobchodnom nákupe. Poplatky za kreditné karty by sa naďalej uplatňovali.

Austrálska stredoľavicová vláda v utorok uviedla, že sa bude snažiť zakázať "nespravodlivé a nadmerné" poplatky od začiatku roka 2026, a to na základe preskúmania platieb kartou zo strany Reserve Bank of Australia (RBA).

Austrálsky premiér Anthony Albanese uviedol, že jeho prioritou je znížiť životné náklady domácností a navrhovaný zákaz bude "ďalším krokom na ochranu Austrálčanov".

Štátny pokladník Jim Chalmers uviedol, že tento krok zabezpečí "lepšie podmienky" pre spotrebiteľov a nižšie náklady pre malé podniky. "Spotrebitelia by nemali byť trestaní za používanie kariet alebo digitálnych platieb a zároveň by malé podniky nemali platiť vysoké poplatky len preto, aby dostali zaplatené," povedal Chalmers.

Týmto zákazom by sa Austrália vyrovnala viacerým iným jurisdikciám vrátane Európskej únie, ktorá zakázala príplatky za debetné karty v roku 2018.

 

Debetné karty sa dlho propagovali ako náhrada hotovosti, ale zložitý systém neprehľadných poplatkov vytvoril príležitosť na mnohomiliardové príjmy.
Debetné karty sa dlho propagovali ako náhrada hotovosti, ale zložitý systém neprehľadných poplatkov vytvoril príležitosť na mnohomiliardové príjmy.
Zdroj: Getty Images / Fly View Productions

Hoci sa debetné karty dlho propagovali ako náhrada hotovosti, komplikovaný systém neprehľadných poplatkov vytvoril pre platobný sektor, ktorý tvoria banky, kartové siete a platobné platformy, príležitosť na mnohomiliardové príjmy.

Spotrebitelia v súčasnosti často platia rovnaký poplatok za debetnú transakciu aj za kreditnú kartu, hoci kreditná karta je formou nezabezpečeného dlhu a poskytuje držiteľovi karty finančné odmeny, napríklad vernostné body.

Podniky majú v súčasnosti možnosť preniesť poplatky vyberané v platobnom sektore na zákazníka prostredníctvom príplatku.

Hoci malé podniky už skôr vyjadrili obavy z navrhovaného zákazu príplatkov, pretože by museli znášať tieto náklady, tento problém by sa mohol vyriešiť prostredníctvom reforiem, ktoré by znížili poplatky, ktoré obchodníci platia bankám, kartovým sieťam a platobným platformám.

Vláda uviedla, že rezervná banka v utorok zverejní svoj konzultačný dokument v rámci revízie nákladov na platby kartou u obchodníkov a príplatkov.

Predseda vlády Anthony Albanese vo svojom vyhlásení uviedol, že prioritou je "znížiť životné náklady domácností a podnikov".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, The Guardian, Foto: Sky News Australia
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies