Hyundai Mobis investuje 170 miliónov eur na Slovensku do výroby elektromobilových komponentov + VIDEO

NETKY.SK • 15 Október 2024, 10:34 • 2 min
Hyundai Mobis investuje 170 miliónov eur na Slovensku do výroby elektromobilových komponentov + VIDEO

BRATISLAVA - Memorandum o porozumení medzi slovenskou vládou a spoločnosťou Hyundai Mobis podpísané v utorok prinesie významné investície do priemyselnej výroby v regióne, ktorý čelí transformácii po zatvorení ťažby hnedého uhlia. Premiér Robert Fico vyjadril presvedčenie, že táto investícia prinesie nové pracovné príležitosti a podporí elektromobilitu na Slovensku.

slovakia

left justify in out

V utorok bolo na Slovensku podpísané Memorandum o porozumení a spolupráci medzi vládou Slovenskej republiky a spoločnosťou Hyundai Mobis. Tento významný krok zahŕňa investície, ktoré sa majú zrealizovať v ťažko skúšanom regióne, a to predovšetkým v súvislosti so zatvorením ťažby hnedého uhlia.

Pod memorandum sa podpísali premiér Robert Fico, ministerka hospodárstva Denisa Saková a prezident Hyundai Mobis Lee Gyu-suk.

Premiér Fico vyjadril presvedčenie, že transformácia tohto regiónu vyžaduje nájsť zmysluplné alternatívy pre obyvateľov, ktorí prišli o prácu. "Spoločnosť Hyundai Mobis sa rozhodla investovať v ťažko skúšanom regióne. Alternatívou určite je priemyselná výroba, predovšetkým plánovaná výroba komponentov pre elektromobily," uviedol Fico.

Investícia presiahne 170 miliónov eur, pričom investor získa od vlády daňovú úľavu vo výške 26 miliónov eur. Fico taktiež prisľúbil, že vláda prijme všetky potrebné opatrenia na zabezpečenie dostatku kvalifikovanej pracovnej sily v oblasti.

Slovensko sa podľa Fica vyznačuje najvyššou koncentráciou výroby automobilov na svete, čo prináša množstvo výhod, ale aj rizík.

"Slovenská republika musí byť pripravená na dramatické zmeny, ku ktorým dochádza vo výrobe automobilov. Predovšetkým na zmeny, ktoré súvisia s elektromobilitou," varoval Fico a dodal, že vláda už prijala množstvo opatrení na podporu tejto transformácie.

President Hyundai Mobis Lee Gyu-suk zdôraznil, že jeho spoločnosť sa za posledných 20 rokov stala najväčšou spoločnosťou na výrobu automobilových dielov na Slovensku. Okrem plánovanej investície v Novákoch má spoločnosť v úmysle rozšíriť aj existujúci závod v Žiline.

"Chceme sa stať popredným dodávateľom dielov v európskom automobilovom priemysle pre systémy elektrických vozidiel," dodal Gyu-suk.

Táto iniciatíva Hyundai Mobis je ďalším krokom k modernizácii slovenskej ekonomiky a jej prechodu na udržateľnejšie formy výroby.

Zatiaľ čo regióny, ktoré sa spoliehali na ťažbu, čelí výzvam, investícia do výroby elektromobilových komponentov predstavuje perspektívnu alternatívu, ktorá môže prispieť k znižovaniu nezamestnanosti a posilneniu hospodárskeho rastu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Úrad vlády SR, Foto: hyundaimobis.com.br
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies