Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) ďalej znižuje prognózu globálneho dopytu

NETKY.SK • 15 Október 2024, 11:03 • 2 min
Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) ďalej znižuje prognózu globálneho dopytu

VIEDEŇ - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v pondelok ďalej znížila prognózy rastu globálneho dopytu po rope v tomto a budúcom roku, čo predstavuje revíziu smerom nadol už tretí mesiac po sebe.

slovakia

left justify in out

Vo svojej mesačnej správe o trhu s ropou za október OPEC predpovedá na rok 2024 rast globálneho dopytu po rope o 1,93 milióna barelov denne (bpd), čo je o 106 000 bpd menej ako rast o 2,03 milióna bpd očakávaný minulý mesiac.

OPEC pripísal túto úpravu "aktuálnym údajom, ktoré dostal, v kombinácii s mierne nižšími očakávaniami v súvislosti s výkonom dopytu po rope v niektorých regiónoch".

Napriek tretej revízii smerom nadol OPEC uviedol, že tohtoročný rast svetového dopytu po rope je "stále výrazne nad historickým priemerom 1,4 milióna barelov denne, ktorý bol zaznamenaný pred pandémiou COVID-19".

Na ilustračnej snímke z 15. augusta 2024 je pohľad na ropný terminál Kenya Mombasa v Mombase v Keni.
Na ilustračnej snímke z 15. augusta 2024 je pohľad na ropný terminál Kenya Mombasa v Mombase v Keni.
Zdroj: Xinhua / Wang Guansen

Na budúci rok skupina producentov ropy znížila svoj odhad rastu globálneho dopytu po rope v roku 2025 na 1,64 milióna barelov denne z minulomesačného odhadu 1,74 milióna barelov denne.

OPEC vo svojich mesačných správach o trhu zverejnených v auguste a septembri dvakrát znížil svoje prognózy rastu globálneho dopytu po rope v rokoch 2024 a 2025. Až do augusta OPEC zachovával svoje prognózy rastu globálneho dopytu po rope na úrovni 2,25 mil. barelov denne v tomto roku a 1,85 mil. barelov denne v budúcom roku od ich prvého zverejnenia v júli minulého roka.

Minulý mesiac osem členských krajín OPEC+, skupiny, ktorú tvorí OPEC a jeho spojenci, oznámilo predĺženie dobrovoľného zníženia ťažby ropy o dva mesiace do novembra. Tieto krajiny začnú postupne znižovať ťažbu od decembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / He Canling
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies