Mierové jednotky OSN zostanú na svojich pozíciách v Libanone, hovorí šéf mierových síl

NETKY.SK • 15 Október 2024, 11:15 • 2 min
Mierové jednotky OSN zostanú na svojich pozíciách v Libanone, hovorí šéf mierových síl

BEJRÚT - Mierové sily OSN zostanú na všetkých svojich pozíciách v Libanone napriek výzvam izraelských orgánov, aby opustili pozície, ktoré sa nachádzajú v blízkosti modrej línie medzi Libanonom a Izraelom, uviedol v pondelok šéf mierových síl OSN.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Bolo prijaté rozhodnutie, že UNIFIL (dočasné sily OSN v Libanone) v súčasnosti zostanú na všetkých svojich pozíciách napriek výzvam Izraelských obranných síl, aby opustili pozície, ktoré sa nachádzajú v blízkosti modrej línie," povedal Jean-Pierre Lacroix, námestník generálneho tajomníka OSN pre mierové operácie, po tom, ako informoval Bezpečnostnú radu o situácii v Libanone.

"Chcem zdôrazniť, že toto rozhodnutie stále platí," povedal a dodal, že toto rozhodnutie potvrdil v pondelok generálny tajomník OSN Antonio Guterres a bolo starostlivo zvážené na základe "viacerých prvkov a kritérií".

"Bezpečnosť a ochrana mierových síl je samozrejme prvoradá," povedal Lacroix.

Bezpečnostná rada OSN medzitým v pondelok vyjadrila veľké znepokojenie nad pokračujúcimi bojmi na modrej línii.

"V súvislosti s pokračujúcimi bojmi pozdĺž modrej línie vyjadrili členovia Bezpečnostnej rady svoje silné znepokojenie po tom, ako bolo v uplynulých dňoch ostreľovaných niekoľko pozícií UNIFIL," uviedla Pascale Baeriswylová, predsedníčka októbrovej Bezpečnostnej rady a stála zástupkyňa Švajčiarska pri OSN.

"Niekoľko príslušníkov mierových síl bolo zranených," uviedla vo vyhlásení po konzultáciách Bezpečnostnej rady za zatvorenými dverami.

Členovia Bezpečnostnej rady naliehavo vyzvali všetky strany, aby rešpektovali bezpečnosť personálu UNIFIL a priestorov OSN, opätovne vyjadrili svoju podporu misii a zdôraznili jej úlohu pri podpore regionálnej stability, uviedla.

Baeriswylová uviedla, že členovia rady vyjadrili hlboké znepokojenie nad civilnými obeťami a utrpením, ničením civilnej infraštruktúry a rastúcim počtom vnútorne vysídlených osôb.

Vyzvali všetky strany, aby dodržiavali medzinárodné humanitárne právo, vyzvali na úplné vykonávanie rezolúcie Bezpečnostnej rady 1701 a zdôraznili potrebu "diplomatického úsilia, ktoré by prinieslo trvalé ukončenie" konfliktu a umožnilo civilistom na oboch stranách modrej línie bezpečný návrat do svojich domovov, dodala Baeriswylová.

Vozidlá Dočasných síl OSN v Libanone (UNIFIL) hliadkujú v Mardžaune na juhu Libanonu 12. októbra 2024.
Vozidlá Dočasných síl OSN v Libanone (UNIFIL) hliadkujú v Mardžaune na juhu Libanonu 12. októbra 2024.
Zdroj: The Times Of Israel / AFP


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Ali Hashisho
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies