Slovensko investuje 171 miliónov eur do rozvoja športu v roku 2025

NETKY.SK • 15 Október 2024, 13:08 • 2 min
Slovensko investuje 171 miliónov eur do rozvoja športu v roku 2025

BRATISLAVA - Vláda Slovenskej republiky schválila návrh štátneho rozpočtu na rok 2025, ktorý vyčleňuje 171 miliónov eur na podporu športu. Hlavná časť financovania pôjde prostredníctvom Ministerstva cestovného ruchu a športu, pričom prostriedky budú určené na rozvoj školského športu, športu zdravotne znevýhodnených a podporu medzinárodnej reprezentácie.

slovakia

left justify in out

Štát plánuje v roku 2025 investovať do rozvoja športu sumu 171 miliónov eur. Tieto prostriedky budú financované prostredníctvom kapitol štyroch ministerstiev a Fondu na podporu športu (FNPŠ).

Návrh štátneho rozpočtu na rok 2025, ktorý bol v utorok schválený vládou, predpokladá významné zvýšenie výdavkov na šport, pričom najväčšia časť financovania bude zabezpečená prostredníctvom Ministerstva cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR vo výške 157 miliónov eur, z toho 60 miliónov eur je určených pre FNPŠ.

Ministerstvo financií (MF) uvádza, že rozpočet obsahuje financovanie školského a univerzitného športu, príspevok uznanému športu, podporu športu zdravotne znevýhodnených osôb a financovanie reprezentácie Slovenska na medzinárodných športových podujatiach.

Okrem toho bude alokovaných 13,3 milióna eur na dobudovanie športovej infraštruktúry národného významu. Významným zdrojom financovania športu sa stáva odvod z prevádzkovania lotériových hier, ktorý je predpokladaný na úrovni 50 miliónov eur na rok 2025.

Tieto prostriedky prispejú k zabezpečeniu dlhodobého rozvoja športových aktivít a zlepšeniu podmienok pre športovcov.

Rozpočet na rok 2025 tiež počíta s 500 000 eur na zabezpečenie účasti slovenských športovcov na významných medzinárodných podujatiach, vrátane Zimných olympijských a paralympijských hier 2026, Letných deaflympijských hier 2025 v Tokiu a Svetových zimných hier špeciálnych olympiád 2025 v Turíne.

Navyše, príspevkové organizácie, ako Národné športové centrum a Antidopingová agentúra SR, dostanú celkovo o 1,15 milióna eur viac. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a mládeže SR bude naďalej podporovať projekty ako "Tréneri v škole" a "Športové súťaže", na ktoré je v rozpočte vyčlenená suma 1,74 milióna eur.

Tieto iniciatívy sú zamerané na podporu športu medzi deťmi a mládežou, čím sa vytvárajú podmienky pre aktívny životný štýl.

Osobitné kapitoly pre šport budú mať aj Ministerstvo obrany SR (8,7 milióna eur) a Ministerstvo vnútra SR (3,5 milióna eur), čo ukazuje na široké spektrum podpory športu naprieč rôznymi rezortmi.

Autori návrhu zdôrazňujú, že cieľom týchto opatrení je podporovať šport pre všetkých a motivovať verejnosť, najmä deti a mládež, k aktívnemu životnému štýlu. Na Slovensku sa verejné zdroje na šport a rekreáciu dlhodobo vynakladajú podpriemerne v porovnaní s inými krajinami EÚ.

Vytvorenie MCRŠ a zvýšenie alokácie Fondu na podporu športu na 60 miliónov eur ročne by mali prispieť k vyrovnaniu týchto výdavkov s európskym priemerom. Tento ambiciózny plán na podporu športu v Slovenskej republike otvára dvere k lepším podmienkam pre športovcov a posilňuje základy pre aktívny a zdravý životný štýl v celej spoločnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Úrad vlády SR, Foto: Úrad vlády SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies