Kultúra v roku 2025: Štát zvýši rozpočet na 529 miliónov eur

NETKY.SK • 15 Október 2024, 14:14 • 2 min
Kultúra v roku 2025: Štát zvýši rozpočet na 529 miliónov eur

BRATISLAVA - Štátny rozpočet na rok 2025 počíta s výrazným navýšením financií pre oblasť kultúry, ktorá získa až 529 miliónov eur. Najväčšia časť pôjde na verejnoprávne inštitúcie, podporu pamiatok a nové programy, vrátane podpory kultúry v školách.

slovakia

left justify in out

Štátny rozpočet na rok 2025 počíta s výdavkami na kultúru vo výške 529 miliónov eur, čo predstavuje nárast o viac ako 31 miliónov eur v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Táto suma je rozdelená medzi verejnoprávne inštitúcie, fondy na podporu kultúry a rôzne programy Ministerstva kultúry SR.

Fond na podporu umenia, ktorý bol posilnený novelizáciou zákona, bude disponovať sumou vyše 30 miliónov eur, zatiaľ čo Fond na podporu kultúry národnostných menšín dostane 8,85 milióna eur. Audiovizuálny fond bude mať k dispozícii 15,6 milióna eur, čo zabezpečí ďalšiu podporu pre filmovú a audiovizuálnu tvorbu.

Ministerstvo kultúry sa tiež zameriava na obnovu a starostlivosť o kultúrne pamiatky, pre ktoré bude určených 9 miliónov eur prostredníctvom programu „Obnovme si svoj dom.“

Tento program bude doplnený o nové iniciatívy zamerané na podporu tradičnej kultúry v školách a znevýhodnených skupín, pričom celková suma dotačného systému je 11,5 milióna eur.

Na kapitálové investície je v rozpočte vyčlenených 43 miliónov eur, z čoho časť bude smerovať na rekonštrukciu Slovenského národného divadla a obnovu nástrojového vybavenia.

Dôležitou položkou v rozpočte sú aj príspevky pre cirkvi a náboženské spoločnosti, ktoré dosiahnu 60 miliónov eur. Od roku 2025 sa očakáva legislatívna zmena, ktorá upraví výpočet týchto príspevkov. Zatiaľ čo súčasný model berie do úvahy infláciu a valorizáciu miezd, nový systém bude založený na raste minimálnej mzdy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Úrad vlády SR, Foto: Úrad vlády SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies