Pod pokladnicou v jordánskej Petre objavili doteraz neodhalenú starovekú hrobku + VIDEO

NETKY.SK • 15 Október 2024, 15:47 • 2 min
Pod pokladnicou v jordánskej Petre objavili doteraz neodhalenú starovekú hrobku + VIDEO

PETRA - Tím archeológov objavil pod ikonickou budovou pokladnice v starovekom meste Petra doteraz skrytú hrobku s viac než 2000 rokov starými artefaktmi a ľudskými pozostatkami. Tento vzácny nález odhaľuje nové tajomstvá o Nabatejcoch a poskytuje neoceniteľný pohľad na život v tomto púštnom kráľovstve.

slovakia

left justify in out

Tím archeológov objavil podľa CNN pod ikonickou budovou pokladnice v nabatejských ruinách v jordánskej Petre doteraz skrytú hrobku. V srdci starobylého mesta Petra, vytesanom do ružových pieskovcových skál, sa nachádza komplikovaná pamiatka známa ako Chazna alebo Pokladnica.

Pod touto stavbou archeológovia nedávno objavili hrobku s najmenej 12 ľudskými kostrami a artefaktmi, ktorých vek sa odhaduje na najmenej 2000 rokov.

Archeológovia pod vedením Dr. Pearcea Paula Creasmana, výkonného riaditeľa Amerického výskumného centra, objavili starovekú hrobku. Expedícia skúmala pokladnicu po rokoch špekulácií, že dve hrobky nájdené pod ľavou stranou pamiatky v roku 2003 neboli jedinými tajnými podzemnými komorami. Táto teória sa však nepotvrdila - až doteraz.

Na rozdiel od iných hrobiek nájdených v Petre, ktoré boli zväčša prázdne, novoobjavená hrobka bola plná starovekých artefaktov a najmenej 12 ľudských pozostatkov, ktorých vek sa odhaduje na viac ako 2 000 rokov.

"Je to nesmierne vzácny objav," povedal Josh Gates, moderátor relácie na Discovery Channel. "Za dve storočia, čo Petru skúmajú archeológovia, sa nič podobné doteraz nenašlo."

Creasman a jeho tím začiatkom tohto roka vykonali georadar - techniku diaľkového prieskumu Zeme, ktorá využíva radarové impulzy na detekciu podzemných objektov - aby zistili, či sa fyzické vlastnosti na ľavej strane, kde sa našli pôvodné hrobky, zhodujú s tými na pravej strane. Detektory odhalili výraznú podobnosť medzi oboma stranami a bol to dôkaz, ktorý potrebovali na získanie povolenia od jordánskej vlády na kopanie pod pokladnicou.

V auguste tím s filmovým štábom vykopal novoobjavenú hrobku. Skutočným prekvapením však bolo to, čo sa v hrobke nachádzalo. Zatiaľ čo mnohé hrobky odkryté v Petre sa nachádzajú prázdne alebo narušené, táto komora bola naplnená kompletnými kostrovými pozostatkami a hrobovými predmetmi z bronzu, železa a keramiky. Neporušený pohreb nájdený pod pokladnicou poskytuje vzácny pohľad na život Nabatejcov, starovekých arabských nomádov, ktorých púštne kráľovstvo prekvitalo v období od 4. storočia pred n. l. do roku 106 n. l., povedal Creasman.

"Je to nesmierne vzácny objav - za dve storočia, čo archeológovia skúmajú Petru, sa nič podobné doteraz nenašlo," povedal Gates. "Dokonca aj pred jednou z najznámejších stavieb na svete... stále sa dajú urobiť obrovské objavy," dodal.

Prehliadka Petry, jedného z 7 divov sveta

Petra bola v roku 2000 zvolená za jeden z nových siedmich divov sveta pre svoju jedinečnú architektúru a mnohé záhady, ktoré mesto stále obklopujú. Hoci odborníci už stáročia diskutujú o účele pokladnice, najpopulárnejšou teóriou je, že pamiatka slúži ako mauzóleum, hoci v samotnej budove sa nenašli žiadne kostrové pozostatky, povedal Gates.

Klenotnicu ročne navštívia státisíce turistov a objavila sa aj vo viacerých filmoch, najmä ako miesto Svätého grálu vo filme "Indiana Jones a posledná krížová výprava" z roku 1989.

Medzi artefaktmi bolo niekoľko nádob, pričom jedna kostra držala keramický kalich, ktorý pripomínal tvar svätého grálu. "Bol to naozaj úžasný moment, keď história napodobnila umenie," povedal Gates. 

Artefakty sú veľmi dobre zachované, povedal Creasman. Ľudské pozostatky, hoci sú neporušené, sú však v krehkejšom stave, než sa očakávalo. Ich stav môže byť dôsledkom vlhkosti a sezónnych záplav v Petre, ako aj porézneho pieskovca obklopujúceho hrobku, ktorý zachytával vlhkosť, povedal. Niektoré kostry sa našli s plesňou.

Stavbu postavili starovekí Nabatejci, polokočovný arabský národ, ktorý žil v púšti na území dnešného Jordánska, Izraela, egyptského Sinajského polostrova a Saudskej Arábie. Na vrchole nabatejskej civilizácie, od 4. storočia pred n. l. do 1. storočia n. l., vybudovali svoje hlavné mesto Petru a do pieskovcových kaňonov vytesali rad mohutných stavieb v helénskom štýle.

Archeológovia sa domnievajú, že počet obyvateľov Petry pravdepodobne prekročil 20 000, čo by ju urobilo významným mestom v inak pustej a nehostinnej arabskej púšti.

Ilustračné foto - turisti navštevujú Al-Khazneh "pokladnicu" v starobylom meste Petra, Jordánsko, 11. novembra 2016.
Ilustračné foto - turisti navštevujú Al-Khazneh "pokladnicu" v starobylom meste Petra, Jordánsko, 11. novembra 2016.
Zdroj: Flash90 / Yossi Zamir


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN, The Times Of Israel, Foto: AFP / Daniel Slim
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies