Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok odhaľuje rozpočet 2025: Bezpečnostné výdavky vzrastú na 2,65 mld. eur +VIDEO

NETKY.SK • 15 Október 2024, 15:52 • 2 min
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok odhaľuje rozpočet 2025: Bezpečnostné výdavky vzrastú na 2,65 mld. eur +VIDEO

BRATISLAVA - Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok sa vyjadril k budúcoročnému rozpočtu, ktorý počíta s výdavkami na bezpečnosť a verejný poriadok vo výške 2,65 miliardy eur. Minister zároveň potvrdil desaťpercentné krátenie mzdových výdavkov, čo povedie k zníženiu počtu úradníkov. Eštok informoval aj o prebiehajúcom vyšetrovaní atentátu na predsedu vlády SR Roberta Fica a problémov na úradoch cudzineckej polície.

slovakia

left justify in out

Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok hodnotí budúcoročný rozpočet realisticky a v súvislosti s aktuálnymi možnosťami štátu. Po utorkovom rokovaní vlády, kde bol schválený návrh rozpočtu, zdôraznil, že rozpočet je zameraný na nevyhnutnú konsolidáciu a aj on by si vedel predstaviť väčší objem prostriedkov.

Výdavky na bezpečnosť a verejný poriadok by mali presiahnuť 2,65 miliardy eur.

Minister upozornil, že rezort vnútra sa bude musieť prispôsobiť požiadavke na desaťpercentné krátenie mzdových výdavkov, čo bude mať za následok zníženie počtu úradníkov.

Eštok vysvetlil, že zníženie počtu pracovníkov sa nebude dotýkať úradov, kde by to mohlo ovplyvniť ich výkon, ako sú okresné úrady. Pre lepšie prehľadanie možností úspor plánuje rezort vnútorný audit, na základe ktorého by mali byť navrhnuté potrebné šetriace opatrenia.

Minister tiež potvrdil, že sa zaoberá medializovaným prípadom s podozrením na kšeftovanie s termínmi vybavovania na úradoch cudzineckej polície. Orgány činné v trestnom konaní a Úrad inšpekčnej služby už túto záležitosť vyšetrujú a ministerstvo inštalovalo nový softvér na prevenciu podobných situácií.

V súvislosti s nedávnym atentátom na predsedu vlády SR Roberta Fica, ktorý sa odohral 15. mája v Handlovej, Eštok uviedol, že Slovenská informačná služba (SIS) na správe stále pracuje.

Minister nemá prístup k detailom vyšetrovacieho spisu, ale informoval, že správa by mala byť predložená Národnej rade najneskôr do konca roka, pričom verí, že aspoň časť z nej bude zverejnená aj pre verejnosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MV SR, Foto: Úrad vlády SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies