Minister Šaško: Konsolidačný rozpočet pre zdravotníctvo a výzvy efektívneho hospodárenia

NETKY.SK • 15 Október 2024, 16:20 • 2 min
Minister Šaško: Konsolidačný rozpočet pre zdravotníctvo a výzvy efektívneho hospodárenia

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva SR Kamil Šaško hodnotí schválený rozpočet na rok 2025 ako konsolidačný, pričom zdôrazňuje potrebu prispôsobenia priorít jednotlivých rezortov. Upozorňuje na nedostatok prostriedkov na kľúčové položky a vyjadruje odhodlanie zabezpečiť efektívne využitie verejných financií v prospech slovenských pacientov.

slovakia

left justify in out

Minister zdravotníctva SR Kamil Šaško sa na svojom prvom rokovaní vlády vyjadril k návrhu štátneho rozpočtu na rok 2025. Podľa jeho slov ide o jeden z najnáročnejších bodov, aké vláda za celý rok prerokúva. Šaško, ktorý sa doteraz na rozpočet pozeral ako finančník a manažér, teraz pridáva pohľad osoby zodpovednej za kľúčový rezort zdravotnej starostlivosti.

Minister upozornil, že rozpočet je priamo spojený s konsolidáciou verejných financií, pričom jednou z jeho hlavných úloh je vrátiť štátnu kasu na udržateľnú cestu po rokoch nezodpovedného hospodárenia. Z tohto dôvodu sa musia prispôsobiť aj priority jednotlivých rezortov, vrátane zdravotníctva.

"Žiaden minister nikdy nie je spokojný s návrhom rozpočtu, pretože si vie predstaviť množstvo nových a rozvojových projektov, ktoré by za priaznivejších finančných okolností vedel uskutočniť," poznamenal Šaško.

Dodal, že nemôže vysloviť spokojnosť, iba nádej a odhodlanie, že s pridelenými prostriedkami sa podarí čeliť všetkým výzvam, ktoré nasledujúci rok prinesie.

Ako finančník vidí Šaško aj nedostatok v schválenom rozpočte, ktorý zatiaľ nepokrýva niektoré dôležité položky. Preto plánuje hľadať spôsoby, ako získať viac prostriedkov na nové lieky, vyriešenie problémov nemocníc a náklady spojené so starnutím obyvateľstva.

Podľa jeho slov, celkové prostriedky pre rezort zdravotníctva môžu pre nezainteresovaných vyzerať úctyhodne, ale je dôležité si uvedomiť, aké sú požiadavky jednotlivých zdravotníckych segmentov.

Minister zdôraznil, že jednou z jeho priorít bude "sledovať peniaze," aby sa zabezpečilo, že prostriedky zo zdravotného systému sa nestrácajú a skutočne slúžia v prospech slovenských pacientov. "Zdravotníctvo určite potrebuje efektivitu a úsporu tam, kde sa s verejnými prostriedkami narába nehospodárne," povedal Šaško.

Upozornil však, že akékoľvek úsporné opatrenia si vyžadujú spoluprácu celej vládnej koalície a politickú podporu vlády.

Tento prístup naznačuje, že ministerstvo zdravotníctva sa snaží o zlepšenie a reformy, pričom nie je jednoduché vyvážiť potreby a dostupné zdroje. Kamil Šaško sa snaží o vybudovanie robustnejšieho a efektívnejšieho zdravotného systému, ktorý bude reagovať na súčasné výzvy a požiadavky obyvateľstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MZ SR, Foto: FB/Kamli Šaško
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies