Nové očkovanie proti chrípke: Farmaceuti sa pripravujú na certifikáciu v lekárňach

NETKY.SK • 15 Október 2024, 18:31 • 2 min
Nové očkovanie proti chrípke: Farmaceuti sa pripravujú na certifikáciu v lekárňach

BRATISLAVA - Na Slovensku sa pripravuje spustenie očkovania v lekárňach, pričom posledným krokom je schválenie nariadenia vlády, ktoré farmaceutom umožní začať s certifikovaným vzdelávaním. Zástupcovia Slovenskej lekárnickej komory a Ministerstva zdravotníctva SR informovali o plánovaných krokoch, ktoré by mali zabezpečiť, aby farmaceuti mohli vakcinovať už v nadchádzajúcej chrípkovej sezóne. Očkovanie v lekárňach by malo zvýšiť dostupnosť vakcín a prispieť k ochrane verejného zdravia.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Posledným krokom na spustenie očkovania v lekárňach na Slovensku je schválenie nariadenia vlády, ktoré farmaceutom umožní začať s certifikovaným vzdelávaním. Na utorňajšej tlačovej besede o tom informovali zástupcovia Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) a Ministerstva zdravotníctva SR.

Štátny tajomník ministerstva zdravotníctva, Ladislav Slobodník, uviedol, že momentálne prebieha fáza prípravy a precizovania vyhlášky, ktorá určuje materiálno-technické a personálne predpoklady, ktoré musia lekárne spĺňať.

"Farmaceuti zatiaľ nemajú oficiálne kompetencie vykonávať očkovanie. Veríme, že sa tak udeje v čo najskoršom možnom termíne, aby sme boli pripravení očkovať už v budúcej chrípkovej sezóne," dodal predseda SLeK, Ondrej Sukeľ.

Pre farmaceutov bola vypracovaná certifikačná príprava, ktorá sa realizuje v spolupráci s Farmaceutickou fakultou Univerzity Komenského (FaF UK) v Bratislave. "Farmaceutická fakulta je pripravená, po akreditácii certifikačného študijného programu, začať s prípravou farmaceutov," vysvetlil dekan FaF UK, Ján Klimas.

Na podporu očkovania v lekárňach sa v utorok v bratislavskej Lekárni U Salvatora symbolicky zaočkovali proti chrípke osobnosti, ktoré stáli za legislatívnou zmenou umožňujúcou vakcináciu proti chrípke v lekárňach od tohto roka.

Tento krok má za cieľ zvýšiť dostupnosť vakcín a podporiť verejné zdravie, čím sa očakáva, že sa posilní ochrana populácie proti chrípke.

Vzhľadom na aktuálnu situáciu a vývoj vakcinačných programov je spustenie očkovania v lekárňach dôležitým krokom, ktorý môže prispieť k lepšej pripravenosti Slovenska na chrípkovú sezónu a ďalšie zdravotné výzvy.

Lekárnici, ako odborníci v oblasti farmácie, sú vynikajúcim spojivom medzi pacientmi a zdravotným systémom, a ich účasť na očkovaní môže znamenať významný prínos pre zdravie obyvateľstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: SLeK, MZ SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies