India sa stáva kľúčovým hráčom v dodávkach kritických technológií do Ruska: Rastúce obavy USA a EÚ

NETKY.SK • 16 Október 2024, 08:16 • 2 min
India sa stáva kľúčovým hráčom v dodávkach kritických technológií do Ruska: Rastúce obavy USA a EÚ

NAÍ DILLÍ - India sa stala druhým najväčším dodávateľom kritických technológií do Ruska, čo vyvoláva znepokojenie medzi USA a EÚ. Napriek snahám Západu obmedziť ruskú vojenskú mašinériu, vývoz citlivých technológií, ako sú mikročipy a obrábacie stroje, do Ruska z Indie prudko stúpa. Napätie sa zvyšuje, keďže India súčasne rozvíja vzťahy so Západom aj s Moskvou.

slovakia

left justify in out

India sa stala druhým najväčším dodávateľom obmedzených kritických technológií do Ruska, uviedli predstavitelia USA a Európy, čím poukázali na problém v snahe zastaviť vývoz, ktorý poháňa vojnovú mašinériu prezidenta Vladimira Putina.

Podľa úradníkov, ktorí si neželali byť menovaní a diskutovali o súkromných hodnoteniach, indický vývoz obmedzených položiek, ako sú mikročipy, obvody a obrábacie stroje, presiahol v apríli aj v máji 60 miliónov USD, čo je približne dvojnásobok oproti predchádzajúcim mesiacom tohto roka, a v júli vyskočil na 95 miliónov USD.

Podľa agentúry Bloomberg približne jedna pätina citlivých technológií používaných v ruskom vojenskom sektore smeruje cez Indiu. Západní predstavitelia vyjadrili znepokojenie nad úlohou Indie, ale snahy o riešenie tohto problému s indickými orgánmi údajne priniesli len malú odozvu. Indické ministerstvo zahraničných vecí sa k tejto záležitosti odmietlo vyjadriť.

Najnovšie údaje zdôrazňujú ťažkosti, s ktorými sa USA a ich spojenci stretávajú pri obmedzovaní ruskej schopnosti bojovať na Ukrajine dva a pol roka od invázie Putinových síl. Vývoz väčšiny takýchto položiek s dvojakým použitím priamo do Ruska je zakázaný, takže krajina ich začala nakupovať z tretích krajín - niekedy od nevedomých dcérskych spoločností západných firiem alebo sietí sprostredkovateľov.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí v piatok uviedol, že ministerstvo opätovne vyjadrí rastúce obavy indickým vládnym predstaviteľom, ako aj spoločnostiam.

USA a Európska únia sústredili väčšinu svojho úsilia na zoznam technológií, ktoré sa nachádzajú v ruských zbraniach alebo sú potrebné na ich výrobu. Keďže spojenci sa snažia obmedziť niektoré z týchto trás - Turecko a Spojené arabské emiráty boli dva veľké prekladiská - objavili sa nové centrá.

Podľa ľudí medzi ne patrí India, Malajzia a Thajsko. Úloha Indie pri preprave takéhoto tovaru predstavuje ďalšiu výzvu, pretože tvorcovia politiky USA a EÚ chcú rozvíjať partnerstvo s vládou premiéra Naréndru Módího, aj keď pestuje vzťahy s Putinom. India sa tiež stala hlavným odberateľom ruskej ropy napriek snahám spojencov o obmedzenie predaja.

Zástupca amerického ministerstva zahraničných vecí potvrdil, že Washington plánuje vydať ďalšie varovania Indii a jej spoločnostiam o rizikách spojených s takýmto obchodom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Times Of India, UNITED24 Media, Bloomberg, Foto: UNITED24 Media
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies