Slovensko zvýši príspevky do Vyšehradského fondu: Viac financií pre kultúru, vedu a spoluprácu v regióne

NETKY.SK • 16 Október 2024, 09:49 • 2 min
Slovensko zvýši príspevky do Vyšehradského fondu: Viac financií pre kultúru, vedu a spoluprácu v regióne

BRATISLAVA - Slovensko od roku 2025 navýši svoj príspevok do Medzinárodného vyšehradského fondu o 250 000 eur, čo znamená, že krajina prispeje celkovo 2,75 milióna eur ročne. Toto zvýšenie je súčasťou rozšírenia rozpočtu fondu na 11 miliónov eur, ktoré iniciovalo české predsedníctvo vo Vyšehradskej skupine. Fond podporuje granty a štipendiá v oblasti kultúry, vedy a cezhraničnej spolupráce nielen v krajinách V4, ale aj v ďalších európskych regiónoch.

slovakia

left justify in out

Vláda Slovenskej republiky v utorok schválila zvýšenie príspevku Slovenska do Medzinárodného vyšehradského fondu o 250 000 eur. Od roku 2025 bude krajina prispievať sumou 2 750 000 eur ročne.

Tento krok je súčasťou širšieho zvýšenia celkového rozpočtu fondu z 10 na 11 miliónov eur, ktoré iniciovalo české predsedníctvo vo Vyšehradskej skupine (V4).

Podľa Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR bolo zvýšenie príspevku schválené ministrami zahraničných vecí krajín V4 už v marci 2024 v Prahe. Cieľom je zabezpečiť pokračovanie a rozšírenie aktivít fondu v súvislosti so zmenenými ekonomickými podmienkami a rastúcimi výdavkami spojenými s infláciou.

Zvýšenie rozpočtu má zabrániť obmedzeniu nových i existujúcich programov fondu.

Minister zahraničných vecí Juraj Blanár zdôraznil význam Medzinárodného vyšehradského fondu ako príkladu úspešnej spolupráce krajín V4 – Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska. Blanár tiež ocenil medzinárodnú podporu fondu zo strany krajín ako Holandsko, Kanada, Nemecko, Kórejská republika a ďalšie.

Prostriedky fondu sú využívané na podporu grantov, štipendií a rezidenčných programov v oblasti kultúry, vedy, výskumu a vzdelávania.

Od svojho vzniku fond podporil viac ako 6 350 projektov a 3 330 štipendistov, pričom jeho granty pomáhajú nielen v krajinách V4, ale aj v regióne západného Balkánu a krajinách Východného partnerstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MZV SR, Foto: FB/Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies