Abú Dabí bude domovom ďalšej gigantickej svietiacej Sféry: Revolučná multimediálna stavba mieri do Emirátov

NETKY.SK • 16 Október 2024, 10:14 • 2 min
Abú Dabí bude domovom ďalšej gigantickej svietiacej Sféry: Revolučná multimediálna stavba mieri do Emirátov

ABÚ DABÍ - Abú Dabí sa stane druhým mestom na svete, ktoré získa obrovskú svietiacu Sférovu štruktúru po vzore Las Vegas, oznámila spoločnosť Sphere Entertainment. Nová stavba má posunúť multimediálnu zábavu na ďalšiu úroveň a podporiť rozvoj cestovného ruchu v rámci stratégie Abú Zabí do roku 2030. Detaily o financovaní a umiestnení zatiaľ neboli zverejnené.

slovakia

left justify in out

Las Vegas nebude jediným mestom s obrovskou svietiacou SférouAbú Dabí sa stane ďalším miestom, kde sa bude prezentovať multimediálna zábava v jedinečnej sférickej štruktúre, oznámili v utorok predstavitelia spoločnosti Sphere Entertainment Co. a cestovného ruchu Abú Zabí.

Na základe tejto dohody zaplatí Abu Dhabi spoločnosti Sphere Entertainment franšízový poplatok za vybudovanie druhej prevádzky podľa jej návrhov. Vláda Abú Dabí zaplatí za výstavbu objektu, ako aj ročné poplatky spoločnosti Sphere Entertainment "za kreatívny a umelecký obsah".

V oznámení sa neuvádzajú žiadne informácie o financovaní ani o tom, kde bude Sphere v hlavnom meste Emirátov postavená. Vláda Abú Zabí v stredu bezprostredne neodpovedala na otázky týkajúce sa projektu. Spoločnosť Sphere sa odmietla vyjadriť k ďalším skutočnostiam, než bolo pôvodné oznámenie.

Veľkosť druhej stavby bude zodpovedať Sphere s kapacitou 20 000 miest v Las Vegas.
Veľkosť druhej stavby bude zodpovedať Sphere s kapacitou 20 000 miest v Las Vegas.
Zdroj: KNTV / Sphere Entertainment

Plánované miesto je v súlade so stratégiou cestovného ruchu hlavného mesta Spojených arabských emirátov do roku 2030, ktorej cieľom je "ďalej budovať Abú Zabí ako živé centrum kultúry a inovácií", uviedol v tlačovej správe J.E. Mohamed Khalifa Al Mubarak, predseda ministerstva kultúry a cestovného ruchu Abú Zabí.

"Prijatím najmodernejšej zábavy, akou je Sphere, nielenže zvyšujeme náš globálny profil, ale tiež stanovujeme nové štandardy v oblasti pohlcujúcich zážitkov a kultúrnej ponuky," povedal Al Mubarak.

James L. Dolan, výkonný predseda a generálny riaditeľ spoločnosti Sphere Entertainment, uviedol, že lokalita v Abú Zabí bude vychádzať z vízie spoločnosti o "globálnej sieti miest".

Obrovská budova Las Vegas Sphere v hodnote 2,3 miliardy dolárov bola otvorená v roku 2023 ako najdrahšie zábavné miesto v hlavnom meste hazardu. LED obrazovka s vysokým rozlíšením obopína polovicu hľadiska s kapacitou 17 500 miest. V najväčšej sférickej štruktúre na svete, ktorá stojí vo výške 111 metrov a šírke 157 metrov, sa konali koncerty a športové podujatia.

V oznámení sa neuvádzajú podrobnosti o presnej polohe nového miesta, ale uvádza sa, že bude mať podobný rozsah ako "Sphere s kapacitou 20 000 miest v Las Vegas".

Stavba v Las Vegas je údajne najväčšou guľovou stavbou na svete. Vo vnútri sa nachádza LED obrazovka s najvyšším rozlíšením na svete. A jej exteriér je vybavený 1,2 milióna LED diód veľkosti hokejového puku, ktoré možno naprogramovať tak, aby v obrovskom rozsahu blikali dynamické obrazy - opäť údajne najväčšie na svete. Toto miesto sa otvorilo v septembri 2023 sériou koncertov medzinárodných rockových superhviezd U2.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, CNN, Foto: Yahoo News Canada
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies