Ako rozlíšiť prechladnutie od chrípky: Kľúčové rozdiely, ktoré musíte poznať

NETKY.SK • 16 Október 2024, 10:37 • 2 min
Ako rozlíšiť prechladnutie od chrípky: Kľúčové rozdiely, ktoré musíte poznať

BRATISLAVA - Prechladnutie a chrípka sú si podobné, no ich príznaky a priebeh sa značne líšia. Zistite, ako ich rozlíšiť, aby ste vedeli, kedy vyhľadať lekársku pomoc a prečo je dôležité venovať pozornosť symptómom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

S príchodom chladnejších mesiacov a chrípkovej sezóny je dôležité vedieť, aké sú rozdiely medzi prechladnutím a chrípkou. Aj keď sa mnohí z nás občas mýlia a zamieňajú tieto dve ochorenia, odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňujú na ich odlišnosti v priebehu a symptómoch.

Prechladnutie spravidla prebieha s miernymi symptómami a zvyčajne nie je spojené s vážnymi komplikáciami. Pri prechladnutí sa môžete stretnúť s častým kýchaním, miernym kašľom a škrabaním v hrdle, pričom teplota ostáva v normálnych hodnotách alebo sa iba mierne zvýši.

Tieto príznaky sa objavujú postupne a vo väčšine prípadov ustúpia do dvoch dní. Na začiatku prechladnutia sú hlieny zvyčajne vodnaté, avšak po niekoľkých dňoch môžu zhustnúť alebo úplne vymiznúť.

Na druhej strane chrípka sa vyznačuje prudkým nástupom a výraznými príznakmi. Ochorenie často začína vysokou horúčkou, zimnicou, silnou bolesťou hlavy, svalov, kĺbov a očí. Okrem toho sa môžu objaviť bolesti a pálenie v hrdle, problémy s prehĺtaním, suchý kašeľ a extrémna únava.

Na rozdiel od prechladnutia je u chrípky zriedkavé, aby sa objavilo kýchanie alebo nádcha. Diagnostiku týchto ochorení zvyčajne vykonáva všeobecný lekár na základe typických príznakov a aktuálnej epidémie.

V prípade potreby môže lekár odporučiť vyšetrenie vzorky z nosohltana, aby sa potvrdila prítomnosť chrípkového vírusu. Je dôležité neváhať a vyhľadať lekársku pomoc, ak sa symptómy chrípky objavia, pretože táto choroba môže mať vážne následky, najmä u ohrozených skupín obyvateľstva.

Na záver je potrebné zdôrazniť, že chrípku netreba podceňovať. Odborníci odporúčajú očkovanie ako najúčinnejšiu prevenciu pred týmto vážnym ochorením. Okrem toho je dôležité dodržiavať hygienické zásady, ako je časté umývanie rúk a vyhýbanie sa kontaktu s chorými osobami.

Rozpoznať rozdiely medzi prechladnutím a chrípkou môže zachrániť životy a prispieť k prevencii šírenia ochorení. Buďte informovaní a chráňte seba i ostatných!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: ÚVZ SR, Foto:freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies