Svetový deň chrbtice: Prečo je zdravie našej chrbtice kľúčové pre kvalitu života +VIDEO

NETKY.SK • 16 Október 2024, 11:08 • 3 min
Svetový deň chrbtice: Prečo je zdravie našej chrbtice kľúčové pre kvalitu života +VIDEO

Každoročne 16. októbra oslavujeme Svetový deň chrbtice, ktorý má za cieľ zvýšiť povedomie o dôležitosti zdravia chrbtice a prevencii problémov s ňou. Tento deň nás vyzýva, aby sme sa zamysleli nad svojím životným štýlom a starostlivosťou o chrbticu, pretože práve ona je základom našej pohyblivosti a celkového zdravia. Aké kroky môžeme podniknúť, aby sme si chrbticu udržali v optimálnom stave a prečo je prevencia taká dôležitá?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

16. október je dňom, kedy si svet pripomína zdravie chrbtice v rámci Svetového dňa chrbtice. Tento deň má za cieľ zvýšiť povedomie o dôležitosti udržiavania zdravej chrbtice a prevencii problémov, ktoré s ňou súvisia.

Chrbtica je nielen oporným bodom nášho tela, ale aj kľúčovým faktorom v našej pohode, mobilite a kvalite života. Zložená z 33 stavcov, chrbtica hrá dôležitú úlohu pri pohybe, ochrane miechy a podpore správnej postury.

Moderný životný štýl však často kladie na chrbticu veľké nároky, pričom dlhé sedenie, zlá postura a nedostatok pohybu môžu viesť k bolestiam chrbta a iným zdravotným problémom.

Až 80 % populácie zažije počas svojho života niektorú formu bolesti chrbta, čo robí tento problém veľmi aktuálnym. Prevencia je kľúčová a zahŕňa niekoľko jednoduchých, no účinných krokov.

Správna postura pri sedení a státí, pravidelný pohyb, udržiavanie zdravej telesnej hmotnosti, nosenie vhodnej obuvi a používanie ergonomických pomôcok môžu výrazne prispieť k ochrane chrbtice.

Svetový deň chrbtice je tak príležitosťou, kedy sa organizujú prednášky, semináre a aktivity, ktorými sa zvyšuje povedomie o zdraví chrbtice. Diskusia o zdraví chrbtice v rodinách a medzi priateľmi pomáha šíriť osvetu a motivovať ostatných k starostlivosti o ich chrbtice.

V tento deň si pripomíname dôležitosť starostlivosti o chrbticu a hodnotu zdravia v našich životoch. Prevencia je vždy lepšia ako liečba, a preto by sme mali venovať svojmu chrbtu dostatočnú pozornosť, pravidelne sa hýbať a udržiavať zdravý životný štýl. Svetový deň chrbtice je oslavou našich snáh o lepšiu budúcnosť pre našu chrbticu a zdravie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: worldspineday.org, hacatoday.org, cdc.gov, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies