Bejrút opäť pod útokom: Izrael zasahuje po varovaniach USA o eskalácii konfliktu + VIDEÁ

NETKY.SK • 16 Október 2024, 11:11 • 2 min
Bejrút opäť pod útokom: Izrael zasahuje po varovaniach USA o eskalácii konfliktu + VIDEÁ

BEJRÚT - V stredu ráno zasiahli južné predmestie Bejrútu izraelské útoky, čo sa stalo len niekoľko hodín po tom, čo USA vyjadrili obavy z rozsahu izraelských bombardovaní v libanonskom hlavnom meste. Svedkovia hlásili dva výbuchy a dym vychádzajúci z viacerých štvrtí, pričom izraelské vojenské príkazy na evakuáciu sa dotýkajú viac ako štvrtiny Libanonu. Tieto útoky prichádzajú v čase rastúceho napätia v regióne a obáv zo širšej eskalácie konfliktu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa svedkov agentúry Reuters najmenej jeden izraelský útok zasiahol v stredu ráno južné predmestie Bejrútu po tom, ako USA vyhlásili, že nesúhlasia s rozsahom izraelských útokov v libanonskom hlavnom meste v súvislosti s rastúcim počtom obetí a obavami z eskalácie situácie v regióne.

Svedkovia agentúry Reuters počuli dva výbuchy a videli dym vychádzajúci z dvoch rôznych štvrtí. Stalo sa tak po tom, čo Izrael v stredu skoro ráno vydal príkaz na evakuáciu, v ktorom sa spomínala len jedna budova.

Izraelské údery prišli len niekoľko hodín po tom, čo USA vyhlásili, že nesúhlasia s rozsahom izraelských útokov v libanonskom hlavnom meste v súvislosti s rastúcim počtom obetí a obavami zo širšej regionálnej eskalácie.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller v utorok uviedol, že USA vyjadrili svoje obavy administratíve Benjamina Netanjahua v súvislosti s nedávnymi údermi. "Pokiaľ ide o rozsah a povahu bombardovania, ktoré sme videli v Bejrúte v posledných týždňoch, je to niečo, čo sme izraelskej vláde jasne povedali, že máme obavy a že sme proti tomu," povedal novinárom, pričom zvolil tvrdší tón, než aký doteraz zvolil Washington.

Dym nad južným predmestím Bejrútu po izraelskom útoku počas pokračujúcich bojov medzi Hizballáhom a izraelskými silami.
Dym nad južným predmestím Bejrútu po izraelskom útoku počas pokračujúcich bojov medzi Hizballáhom a izraelskými silami.
Zdroj: Reuters / Mohamed Azakir

Dočasný libanonský premiér Nadžíb Mikátí v utorok povedal, že jeho kontakty s americkými predstaviteľmi priniesli "akúsi záruku", že Izrael zmierni útoky na Bejrút a jeho južné predmestia.

Podľa agentúry OSN pre utečencov sa izraelské vojenské príkazy na evakuáciu v súčasnosti týkajú viac ako štvrtiny Libanonu, dva týždne po tom, ako Izrael začal s inváziou na juh krajiny, ktorej cieľom je podľa neho zahnať Hizballáh.

Niektoré západné krajiny presadzujú prímerie medzi oboma susedmi, ako aj v Gaze, hoci Spojené štáty tvrdia, že naďalej podporujú Izrael a vyslali protiraketový systém a vojakov.

Naposledy bol Bejrút zasiahnutý 10. októbra, keď pri dvoch úderoch v blízkosti centra mesta zahynulo 22 ľudí a v husto obývanej štvrti sa zrútili celé budovy. Libanonské bezpečnostné zdroje vtedy uviedli, že cieľom bol predstaviteľ Hizballáhu Wafiq Safa, ktorý však prežil. Izrael sa k tomu nevyjadril.

Podľa agentúry OSN pre utečencov sa izraelská vojenská evakuácia týkala aj viac ako štvrtiny Libanonu, a to dva týždne po tom, ako Izrael začal s vpádmi na juh krajiny, ktorých cieľom je podľa neho zatlačiť Hizballáh.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, The Guardian, Foto: Reuters / Ahmad Al-Kerdi
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies