Mierny nárast cien a inflácia 2,6 %: Čo ovplyvnilo septembrový vývoj?

NETKY.SK • 16 Október 2024, 13:34 • 2 min
Mierny nárast cien a inflácia 2,6 %: Čo ovplyvnilo septembrový vývoj?

BRATISLAVA - V septembri 2024 zaznamenali spotrebiteľské ceny v Slovenskej republike medzi mesačným porovnaním nárast o 0,1 %, predovšetkým v dôsledku vyšších poplatkov za vzdelávanie a stravovanie. Medziročne inflácia spomalila na 2,6 %, pričom k poklesu cien prispeli lacnejšie pohonné látky a zníženie cien niektorých potravín. Analyzujeme faktory ovplyvňujúce aktuálny vývoj cien a jeho dopad na domácnosti.

slovakia

left justify in out

V septembri 2024 sa spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v Slovenskej republike v porovnaní s augustom zvýšili o 0,1 %. Tento mierny nárast bol primárne spôsobený vyššími poplatkami za vzdelávanie a stravovanie v školských jedálňach, ktoré však boli čiastočne kompenzované poklesom cien mäsa a pohonných látok.

V medziročnom porovnaní inflácia dosiahla 2,6 %, čo je pokles v porovnaní s predošlými mesiacmi.

Z analýzy vývoja cien vyplýva, že septembrový nárast spotrebiteľských cien bol nižší než v predchádzajúcich mesiacoch, pričom vyššie ceny zaznamenal odbor vzdelávania, ktorý ovplyvnili náklady spojené so začiatkom školského roka.

Rodičia sa museli vysporiadať so zvýšenými režijnými poplatkami za stravovanie detí v školách, čo prispelo k 2,5 % nárastu cien závodného stravovania. Oproti tomu ceny v oblasti dopravy, zdravotnej starostlivosti a rekreácie klesli.

Zdroj: ŠÚ SR

Naďalej pretrváva aj rast cien v oblasti bývania a energií, pričom obyvatelia si priplatili najmä za skutočné nájomné, ktoré vzrástlo o 2,6 %. Na druhej strane, ceny pevných palív medzimesačne klesli.

V septembri sa ceny potravín a nealkoholických nápojov v priemere nezmenili, pričom zlacnenie mnohých potravinových položiek, ako sú mäso a chlieb, vyvážilo zdražovanie olejov a tukov.

Medziročne ceny vzrástli vo väčšine odborov. Najvýraznejší nárast sa zaznamenal v odbore vzdelávania, kde ceny vzrástli o 10,9 %, a v potravinách, ktoré zdraželi o 3,1 %. Ceny pohonných látok sa medziročne znížili o 13,5 %, čím sa kompenzoval nárast v iných sektoroch.

Celkovo za deväť mesiacov roku 2024 sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 2,7 %. Jadrová inflácia, ktorá sa neberie do úvahy vplyv regulovaných cien, dosiahla 2 %, a čistá inflácia, vylučujúca zmeny cien potravín, sa ustálila na úrovni 1,6 %.

Tieto údaje naznačujú, že slovenská ekonomika prechádza obdobím stabilizácie s miernym nárastom cien, pričom kľúčovými faktormi sú vzdelávanie, potraviny a bývanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: ŠÚ SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies