Robert Fico navštívi Čínu: Témy mieru a spolupráce s podnikateľmi v popredí

NETKY.SK • 16 Október 2024, 14:47 • 2 min
Robert Fico navštívi Čínu: Témy mieru a spolupráce s podnikateľmi v popredí

BRATISLAVA - Predseda vlády SR Robert Fico sa chystá na návštevu Číny na prelome októbra a novembra, kde sa zameria na posilnenie spolupráce v oblasti mierových procesov súvisiacich s konfliktom na Ukrajine. Fico so sebou prinesie 80 slovenských podnikateľov a opätovne potvrdil postoj Slovenska k Číne ako priateľskej krajine bez otvorených otázok. Dôraz bude kladený aj na odmietanie zvýšenia dovozných ciel na elektromobily z Číny, čo považuje za nezmysel v kontexte konkurencieschopnosti slovenského automobilového priemyslu.

slovakia

left justify in out

Predseda vlády Slovenskej republiky, Robert Fico, sa chystá na dôležitú návštevu Číny, kde sa zameria na niekoľko kľúčových tém, najmä na zapojenie Číny do mierových procesov týkajúcich sa konfliktu na Ukrajine.

Fico plánuje do Číny odcestovať na prelome októbra a novembra a so sebou prinesie skupinu 80 slovenských podnikateľov, čo naznačuje jeho snahu posilniť hospodársku spoluprácu medzi oboma krajinami.

Premiér vo vyhlásení zdôraznil, že Slovensko považuje Čínu za priateľskú krajinu, s ktorou nemá otvorené otázky. Na stredajšom zasadnutí parlamentného výboru pre európske záležitosti vyhlásil: "Je to krajina, ktorá, pri všetkej úcte k našim hodnotám, predstavám o demokracii, ide svojou vlastnou cestou. Tá cesta je pre nich jasná a zrozumiteľná a nikto ju nemôže spochybňovať."

Fico tiež podotkol, že pokusy o diktovanie Číne, čo má robiť, sú smiešne a že je potrebné rešpektovať režim, ktorý si táto krajina vybrala.

Okrem politických a mierových otázok sa Fico vyjadril aj k obchodným aspektom spolupráce so Šanghajom. Uviedol, že Slovensko je proti zvýšeniu dovozných ciel na elektromobily z Číny, čo považuje za nezmysel.

V kontexte automobilového priemyslu Fico zdôraznil, že Slovensko je krajina s najvyšším počtom vyrobených áut na obyvateľa na svete a upozornil na to, že Čína má v oblasti elektromobilov 20 rokov náskok. Podľa jeho slov mnohé európske automobilky uznávajú, že nemá zmysel konkurovať čínskym výrobcom.

Návšteva Fica v Číne sa zdá byť kľúčovým momentom nielen pre rozvoj bilaterálnych vzťahov, ale aj pre slovenskú ekonomiku v širšom kontexte európskej konkurencieschopnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Úrad vlády SR, Foto: FB/Úrad vlády Slovenskej republiky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies