Veľké egyptské múzeum začína skúšobnú prevádzku 12 hlavných galérií

NETKY.SK • 16 Október 2024, 18:27 • 2 min
Veľké egyptské múzeum začína skúšobnú prevádzku 12 hlavných galérií

KÁHIRA - Veľké egyptské múzeum (GEM) v utorok oznámilo začiatok skúšobnej prevádzky svojich hlavných galérií, ktoré návštevníkom ponúkajú exkluzívny náhľad do 12 starostlivo pripravených výstavných sál.

slovakia

left justify in out

Táto skúšobná fáza, ktorá sa začne v stredu, je súčasťou pokračujúceho úsilia múzea o zabezpečenie bezproblémového zážitku návštevníkov pred jeho očakávaným oficiálnym otvorením. Táto fáza predstavuje pre GEM ďalší krok vpred po úspešnom mäkkom otvorení vybraných priestorov vrátane súkromných prehliadok a podujatí od novembra 2022.

"Dvanásť hlavných galérií sa rozprestiera na ploche 18 000 metrov štvorcových. Tieto galérie rozprávajú o histórii starovekého Egypta z hľadiska staroegyptskej spoločnosti v priebehu vekov... Návštevníci sa stretnú s bohatou škálou artefaktov, ktoré sú prezentované v rámci troch vzájomne prepojených tém - panovania, spoločnosti a viery," povedal pre Xinhua Abbas al-Tayeb, asistent ministra cestovného ruchu a starožitností pre archeologické záležitosti v GEM.

Dodal, že artefakty vystavené v galériách rozprávajú príbehy starovekej egyptskej histórie, pričom v galériách sa používajú najmodernejšie metódy zobrazovania.

Al-Tayeb uviedol, že doposiaľ bolo do múzea prenesených približne 57 000 artefaktov a viac ako 14 000 artefaktov bolo umiestnených v hlavných výstavných galériách.

"V GEM sa nachádza aj kompletná zbierka kráľa Tutanchamóna, ktorá pozostáva z 5 390 kusov, ale tieto kusy nie sú počas skúšobnej prevádzky prístupné," prezradil Al-Tayeb.

Na snímke z 15. októbra 2024 sú exponáty vo výstavnej sieni Veľkého egyptského múzea v egyptskej Gíze.
Na snímke z 15. októbra 2024 sú exponáty vo výstavnej sieni Veľkého egyptského múzea v egyptskej Gíze.
Zdroj: Xinhua / Sui Xiankai

Al-Tayeb zdôraznil, že v GEM sa nachádza detské múzeum, a dodal, že toto múzeum nevystavuje starožitnosti, ale zaujímavým spôsobom prezentuje historické témy pre deti.

Povedal, že čínsky trh je pre egyptský cestovný ruch veľmi dôležitý, a dodal, že múzeum priláka mnoho čínskych turistov, ktorí majú veľkú vášeň pre egyptskú civilizáciu a starožitnosti. "Záleží nám na čínskych turistoch. Napríklad vysvetlenie a definícia artefaktov na Veľkom schodisku sú napísané v siedmich jazykoch vrátane čínštiny," povedal úradník.

GEM je vedecká, kultúrna a vzdelávacia inštitúcia, ktorá sa snaží zachovať dedičstvo a civilizáciu starovekého Egypta a podporovať vedecký výskum tým, že svojim návštevníkom poskytuje jedinečný a prístupný integrovaný turistický zážitok založený na moderných technologických zobrazovacích prostriedkoch.

Očakáva sa, že po dokončení bude GEM obsahovať približne 100 000 starovekých artefaktov.

Okrem hlavných galérií môžu návštevníci využívať aj prístupné priestory múzea vrátane detského múzea, vonkajších záhrad a obchodnej časti GEM, ktorá zahŕňa reštaurácie, kaviarne a obchody popredných egyptských značiek.

Pri vchode do múzea víta hostí ikonický visiaci obelisk a vo vnútri majestátnej veľkej sály sa nachádza kolosálna socha kráľa Ramzesa II., víťazný stĺp kráľa Merneptaha a sochy ptolemaiovského kráľa a kráľovnej.

Na snímke z 15. októbra 2024 sú exponáty vo výstavnej sieni Veľkého egyptského múzea v egyptskej Gíze.
Na snímke z 15. októbra 2024 sú exponáty vo výstavnej sieni Veľkého egyptského múzea v egyptskej Gíze.
Zdroj: Xinhua / Sui Xiankai

Veľkoleposť múzea umocňuje Veľké schodisko s viac ako 60 pôsobivými kráľovskými sochami, stélami, stĺpmi a sarkofágmi, ktoré ešte viac umocňujú zážitok, keď návštevníci stúpajú po dedičstve starovekého Egypta.

"Múzeum je fantastické a nikdy som nič podobné nevidela," povedala Sidsel Millerstromová, turistka z Nórska. Dodala, že GEM obsahuje takmer všetko, čo súvisí so starovekou civilizáciou, a poznamenala, že je ochotná múzeum po jeho oficiálnom otvorení opäť navštíviť.

Li Si, čínska šéfka cestovnej kancelárie v Egypte, medzitým povedala, že GEM nenavštívila prvýkrát. "Zajtra ho navštívim, aby som si urobil niekoľko fotografií, a poviem všetkým svojim čínskym priateľom, aby čo najskôr prišli do Egypta," povedala Li, ktorý žije v Egypte už 15 rokov.

"Egypt v posledných rokoch otvoril mnoho nových múzeí. Dúfam, že prostredníctvom sociálnych médií budem môcť čínskym turistom poskytnúť viac informácií o týchto egyptských múzeách," povedala pre Xinhua.

Návštevník fotografuje exponáty vo výstavnej sieni Veľkého egyptského múzea v egyptskej Gíze, 15. októbra 2024.
Návštevník fotografuje exponáty vo výstavnej sieni Veľkého egyptského múzea v egyptskej Gíze, 15. októbra 2024.
Zdroj: Xinhua / Ahmed Gomaa


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Sui Xiankai
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies