Nová platforma rezortu spravodlivosti pomáha chrániť deti, seniorov a ďalšie zraniteľné skupiny pred kriminalitou

NETKY.SK • 17 Október 2024, 08:21 • 2 min
Nová platforma rezortu spravodlivosti pomáha chrániť deti, seniorov a ďalšie zraniteľné skupiny pred kriminalitou

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky spustilo novú stránku vnimajme.sk, ktorá zvyšuje povedomie o trestných činoch, ktoré ohrozujú deti, mladistvých a seniorov. Platforma ponúka vzdelávacie materiály a praktickú pomoc, aby zraniteľné skupiny vedeli rozpoznať hrozby a získať potrebnú podporu.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky spustilo začiatkom októbra 2024 novú online platformu www.vnimajme.sk, ktorej cieľom je zvýšiť povedomie o trestných činoch, ktorým čelia zraniteľné skupiny obyvateľstva, ako sú deti, mladiství a seniori.

Táto iniciatíva je súčasťou širšej snahy ministerstva o vzdelávanie verejnosti a zlepšenie ochrany týchto skupín pred rôznymi formami kriminality.

Platforma vnimajme.sk poskytuje vzdelávacie nástroje, ktoré pomáhajú rozpoznať najčastejšie typy trestných činov, s ktorými sa zraniteľné skupiny môžu stretnúť. Okrem toho ponúka konkrétne odporúčania a postupy, ako na tieto situácie reagovať a kde vyhľadať pomoc.

Ministerstvo spravodlivosti SR o tejto iniciatíve informuje na svojom oficiálnom webe, pričom zdôrazňuje dôležitosť informovanosti verejnosti v prevencii kriminality.

Dôležitou súčasťou obsahu stránky sú autentické videá, ktoré realisticky zobrazujú rôzne situácie, s ktorými sa môžu zraniteľné skupiny stretnúť. Tieto videá boli pripravené v spolupráci s odborníkmi z oblasti psychológie a sociálnej práce, čo zaručuje ich odbornú kvalitu a presnosť.

Adam Nociar, generálny riaditeľ sekcie rezortnej implementačnej jednotky Ministerstva spravodlivosti, zdôraznil, že kvalita obsahu bola zabezpečená dohľadom odborníkov, aby bola verejnosti poskytnutá čo najpresnejšia a najspravodlivejšia forma informácií.

Okrem vzdelávacích materiálov stránka ponúka aj prehľad dostupných zdrojov pomoci pre obete trestných činov. Užívatelia tu nájdu kontakty na organizácie a odborníkov, ktorí sú pripravení poskytnúť pomoc a podporu obetiam, či už ide o právne poradenstvo alebo psychologickú podporu.

Projekt vznikol v rámci mediálnej kampane, ktorá je súčasťou širšieho programu "Zvyšovanie účinnosti súdnictva prostredníctvom ochrany/posilnenia postavenia obetí a zraniteľných strán“.

Tento projekt je financovaný z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórska, pričom jeho hlavným cieľom je zvýšiť informovanosť verejnosti a zabezpečiť praktickú a funkčnú pomoc pre obete trestných činov.

Iniciatíva vnimajme.sk predstavuje dôležitý krok v snahe o ochranu tých najzraniteľnejších v spoločnosti a ponúka verejnosti konkrétne nástroje na rozpoznanie a riešenie krízových situácií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MS SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies