Robert Fico na summite EÚ: Hlavné témy Ukrajina, Blízky východ a migrácia

NETKY.SK • 17 Október 2024, 09:14 • 2 min
Robert Fico na summite EÚ: Hlavné témy Ukrajina, Blízky východ a migrácia

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico sa zúčastňuje na samite lídrov Európskej únie v Bruseli. Diskusie sa zameriavajú na vojnu na Ukrajine, eskaláciu konfliktu na Blízkom východe, migračné politiky a zlepšovanie konkurencieschopnosti Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico vo štvrtok ráno odcestoval do Bruselu, kde sa zúčastní na dvojdňovom zasadnutí lídrov Európskej únie.

Samit Európskej rady, ktorý sa koná 17. a 18. októbra, bude venovaný kľúčovým medzinárodným témam, vrátane vojny na Ukrajine, situácie na Blízkom východe, migrácie, zlepšovania konkurencieschopnosti EÚ a klimatických otázok.

Jednou z hlavných tém rokovaní bude ďalšia vojenská podpora pre Ukrajinu. Lídri EÚ budú diskutovať o dodávkach protivzdušných systémov, munície a rakiet, ako aj o využívaní výnosov zo zmrazených ruských aktív na podporu Ukrajiny.

Pozornosť bude venovaná aj posilneniu ukrajinského energetického sektora, najmä jeho kritickej infraštruktúry pred nadchádzajúcou zimou.

Dôležitým bodom rokovania bude aj kritická situácia na Blízkom východe, najmä eskalácia násilia v Pásme Gazy a na libanonsko-izraelskej hranici. Lídri sa budú usilovať o nájdenie riešení na dosiahnutie prímeria a na prepustenie rukojemníkov.

Témou diskusií bude aj migrácia, pričom sa očakáva hodnotenie implementácie komplexného prístupu, ktorý bol dohodnutý minulý rok. Tento prístup sa zameriava na posilnenie ochrany vonkajších hraníc EÚ, zlepšenie návratovej politiky a boj proti nelegálnemu obchodovaniu s ľuďmi.

V oblasti konkurencieschopnosti budú lídri EÚ posudzovať pokrok v znižovaní závislosti od strategických sektorov a hľadať riešenia na zabezpečenie budúcej stability európskej ekonomiky.

Rokovania sa budú dotýkať aj klimatických tém, vrátane príprav na dve nadchádzajúce konferencie OSN – Konferenciu o biodiverzite, ktorá sa uskutoční v októbri v Kolumbii, a Konferenciu o zmene klímy COP29, ktorá bude v novembri hostená v Azerbajdžane.

Predpokladá sa, že premiér sa po ukončení samitu vráti na Slovensko v piatok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Úrad vlády SR, Foto: FB/Úrad vlády Slovenskej republiky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies