USA tlačia na Izrael, aby poskytol humanitárnu pomoc v súvislosti s rastúcou vojenskou účasťou v konflikte v Gaze

NETKY.SK • 17 Október 2024, 11:05 • 2 min
USA tlačia na Izrael, aby poskytol humanitárnu pomoc v súvislosti s rastúcou vojenskou účasťou v konflikte v Gaze

WASHINGTON - Americkí predstavitelia verejne tvrdia, že ich súčasné kroky zodpovedajú dlhodobým politikám zameraným na obranu Izraela a ochranu civilistov vo vojne v Gaze. Tieto opatrenia však signalizujú zvyšujúcu sa angažovanosť USA v izraelskej stratégii, pričom Bidenova administratíva čelí tlaku zo strany liberálnych aktivistov na obmedzenie podpory Izraela. Požiadavky USA na zvýšenie humanitárnej pomoci môžu mať zásadný vplyv na ďalší priebeh konfliktu a politickú dynamiku v regióne.

slovakia

left justify in out

V posledných mesiacoch svojho pôsobenia v úrade prezident Joe Biden signalizuje novú ochotu využiť vojenskú pomoc USA Izraelu ako "mrkvu aj palicu" na ovplyvnenie konfrontácie s Iránom a jeho podporovanými militantnými skupinami.

Podľa odborníkov však tento prístup síce zvyšuje angažovanosť Washingtonu v rozhodovaní Izraela len niekoľko týždňov pred prezidentskými voľbami v USA, ale nie je jasné, či pomôže dosiahnuť Bidenove ciele vrátane zabránenia širšiemu regionálnemu konfliktu a prinútenia Izraela riešiť čoraz horšiu humanitárnu situáciu v Gaze.

V posledných dňoch tím prezidenta Joea Bidena varoval Izrael, že musí obnoviť humanitárnu pomoc pre Gazu, inak bude čeliť zastaveniu dodávok zbraní; vynútil si od Izraela zjavný záväzok neútočiť na iránske jadrové a ropné zariadenia; pripomenul si výročie zabitia palestínskeho amerického chlapca a zverejnil kroky, ktoré podniká v boji proti islamofóbii v Spojených štátoch.

Takéto kroky odrážajú naliehavosť, ktorú administratíva pociťuje, aby sa boj, ktorý sa už rozšíril ďaleko za hranice Gazy, nerozvinul do rozsiahlej regionálnej vojny, ktorá by zatiahla USA a podnietila ešte väčší protiamerický hnev medzi moslimami.

Palestínčania v máji útočia na nákladné autá s humanitárnou pomocou v Gaze. Tím prezidenta Joea Bidena varoval Izrael, že musí obnoviť humanitárnu pomoc pre Gazu, inak bude čeliť zastaveniu dodávok zbraní.
Palestínčania v máji útočia na nákladné autá s humanitárnou pomocou v Gaze. Tím prezidenta Joea Bidena varoval Izrael, že musí obnoviť humanitárnu pomoc pre Gazu, inak bude čeliť zastaveniu dodávok zbraní.
Zdroj: AP / Abdel Kareem Hana

Bidenova administratíva v nedeľu oznámila, že do Izraela vyšle približne 100 vojakov spolu s moderným americkým protiraketovým systémom THAAD, čo je zriedkavé nasadenie v čase, keď vláda premiéra Benjamina Netanjahua zvažuje odvetný útok na Irán po iránskom raketovom útoku z 1. októbra.

Bidenova administratíva tiež v nedeľu doručila Izraelu list, v ktorom ho varovala, že v nasledujúcom mesiaci musí prijať opatrenia na zlepšenie humanitárnej situácie v Gaze, inak bude čeliť možným obmedzeniam vojenskej pomoci USA.

Americkí predstavitelia vyvažujú svoju dlhodobú podporu Izraela rastúcim tlakom na ochranu civilistov počas prebiehajúceho konfliktu v Gaze. V nedávnych oznámeniach Bidenovej administratívy sa uvádzajú konkrétne požiadavky voči Izraelu vrátane minimálne 350 nákladných áut s pomocou, ktoré by mali do 30 dní denne vstúpiť do Gazy, čo vyvoláva obavy z budúcej vojenskej podpory, ak tieto podmienky nebudú splnené.

Rozmiestnenie systému THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) znamená hlbšie zapojenie USA do izraelskej vojenskej stratégie, keďže úradníci sa snažia ovplyvniť kroky Izraela týkajúce sa Iránu a zabezpečiť dodržiavanie humanitárneho úsilia. S blížiacimi sa voľbami v USA 5. novembra stojí izraelský premiér Netanjahu pred zásadným rozhodnutím, ako reagovať na požiadavky USA, najmä v prípade, že sa úradu ujme priaznivejšia republikánska administratíva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Politico, Reuters, Foto: The Times of Israel / Jacob Magid
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies