Slávnosti liptovskej bryndze: Tradičné podujatie uzavrie ovčiarsku sezónu na Liptove

NETKY.SK • 17 Október 2024, 15:29 • 2 min
Slávnosti liptovskej bryndze: Tradičné podujatie uzavrie ovčiarsku sezónu na Liptove

LIPTOV - Ovčiarska sezóna na Liptove vyvrcholí Slávnosťami liptovskej bryndze, ktoré sa uskutočnia 26. októbra v Liptovskom Mikuláši. Podujatie ponúkne kultúrny program, ukážky výroby bryndze a ochutnávky tradičných jedál. Liptáci zároveň začali proces ochrany pravej Liptovskej bryndze, aby zabezpečili jej výnimočné miesto v slovenskej gastronómii. Návštevníci sa môžu tešiť na ekumenickú bohoslužbu, ovčiarsky sprievod a množstvo ovčiarskych špecialít, vrátane baranieho guláša pripraveného v obrovskom kotlíku.

slovakia

left justify in out

Liptovský Mikuláš sa 26. októbra stane dejiskom slávností, ktoré oslavujú tradície a výnimočné chutí liptovskej bryndze. Týmto podujatím sa oficiálne ukončí ovčiarska sezóna, ktorá má hlboké korene v miestnych tradíciách.

Podľa Kataríny Šarafínovej, manažérky pre komunikáciu a PR Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov, sú súčasťou slávností kultúrny program, ukážka výroby bryndze a ochutnávka tradičných jedál.

Slovenská bryndza, ktorá pred 16 rokmi získala miesto v Európskom registri chránených zemepisných označení, sa teší veľkej popularite. Tento rok Liptáci začali náročný proces ochrany pravej Liptovskej bryndze.

"Na Liptove sa bryndza vyrába storočia a predtým ju obchodníci prevážali až do Viedne pod názvom Liptauer," povedal primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.

V súčasnosti však často dochádza k pridávaniu kravského syra do bryndze, preto je dôležité propagovať výnimočnú, 100% ovčiu bryndzu.

Podujatie začne ekumenickou bohoslužbou, následne sa uskutoční ovčiarsky sprievod, v rámci ktorého vystúpia folklórne súbory a bude prebiehať remeselný trh a gastronomická zóna. Lákadlom bude aj baraní guláš pripravovaný v 1 000-litrovom kotlíku. Pre deti bude atraktívna výstava oviec a prítomnosť slovenských čuvačov.

Počas slávností bude podpísaná deklarácia vzájomnej spolupráce medzi mestom Liptovský Mikuláš, občianskym združením Bačova cesta a Úradom priemyselného vlastníctva SR. Týmto spôsobom sa organizátori snažia nielen osláviť tradičnú výrobu bryndze, ale aj zabezpečiť jej ochranu a propagáciu.

Pri tejto príležitosti sa nielen miestni obyvatelia, ale aj návštevníci môžu tešiť na bohatý program a autentické chuťové zážitky, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou kultúrneho dedičstva Liptova.

Zdroj: Liptovský Hrádok


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: OOCR Región Liptov, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies