Bývalý mexický "superpolicajt" Genaro Garcia Luna odsúdený na 38 rokov väzenia za korupciu a prijímanie úplatkov od drogových kartelov

NETKY.SK • 17 Október 2024, 14:19 • 2 min
Bývalý mexický "superpolicajt" Genaro Garcia Luna odsúdený na 38 rokov väzenia za korupciu a prijímanie úplatkov od drogových kartelov

Genaro Garcia Luna, bývalý mexický úradník zodpovedný za boj proti drogám, bol odsúdený na 38 rokov väzenia za prijímanie úplatkov od kartelov, ktorým mal čeliť. Sudca Brian Cogan počas súdneho pojednávania v Brooklyne uviedol, že Garcia Luna žil "dvojakým životom" a jeho činy spôsobily vážne škody. Prokurátori tvrdili, že počas svojej kariéry za milióny dolárov poskytoval informácie kartelu Sinaloa, čím pomáhal zločincom vyhnúť sa zatknutiu.

slovakia

left justify in out

Genaro Garcia Luna, úradník, ktorý niekoľko rokov viedol boj Mexika proti násilnému obchodu s drogami, bol odsúdený na viac ako 38 rokov väzenia v USA za prijímanie úplatkov od kartelov, proti ktorým mal bojovať.

Americký okresný sudca Brian Cogan oznámil rozsudok na stredajšom pojednávaní na federálnom súde v Brooklyne.

Prokurátori žiadali pre 56-ročného Garciu Lunu doživotný trest po tom, ako bol vo februári 2023 na súde odsúdený za účasť na drogovej trestnej činnosti, účasť na rôznych sprisahaniach a nepravdivé vyhlásenia.

Tvrdili, že Garcia Luna bral milióny dolárov na úplatkoch od kartelu Sinaloa, ktorý kedysi viedol Joaquin Guzman Loera, známejší ako El Chapo, a výmenou za to chránil jeho členov pred zatknutím a chránil jeho zásielky kokaínu.

Pri oznamovaní 460-mesačného trestu Cogan uviedol, že Garcia Luna by mal mať "nejaké svetlo na konci tunela", a ocenil jeho prácu pri výučbe spoluväzňov v metropolitnom väzenskom centre v Brooklyne. Sudca však povedal, že Garcia Luna žil "dvojakým životom", pričom škody, ktoré spôsobil, prevážili nad jeho dobrými skutkami.

"Okrem veľmi príjemného vystupovania a výrečnosti máš rovnaký druh zločineckej povahy ako El Chapo, len sa prejavuje inak," povedal Cogan.

Genaro García Luna ako minister verejnej bezpečnosti prenasledoval niektoré kartely viac ako iné.
Genaro García Luna ako minister verejnej bezpečnosti prenasledoval niektoré kartely viac ako iné.
Zdroj: Cuartoscuro / Moisés Pablo

Mexický "superpolicajt"

Garcia Luna viedol mexickú federálnu políciu predtým, ako v rokoch 2006 až 2012 pôsobil vo vláde bývalého mexického prezidenta Felipeho Calderona ako najvyšší bezpečnostný predstaviteľ krajiny.

V tejto úlohe sa stal známym pod neoficiálnym názvom "drogový cár". Garcia Luna bol považovaný za architekta Calderonovej smrtiacej vojny proti kartelom a USA ho oslavovali ako kľúčového spojenca v boji proti pašerákom drog.

Počas súdneho procesu sa objavili fotografie, na ktorých si Garcia Luna podáva ruku s bývalým prezidentom Barackom Obamom a hovorí s bývalou ministerkou zahraničných vecí Hillary Clintonovou.

Mexický minister verejnej bezpečnosti Genaro Garcia Luna stojí vedľa americkej ministerky zahraničných vecí Hillary Clintonovej počas návštevy federálneho policajného centra v Mexico City 26. marca 2009.
Mexický minister verejnej bezpečnosti Genaro Garcia Luna stojí vedľa americkej ministerky zahraničných vecí Hillary Clintonovej počas návštevy federálneho policajného centra v Mexico City 26. marca 2009.
Zdroj: Reuters / Daniel Aguilar

Od poradcovskej firmy po obvinenia z korupcie a drogových zločinov

Luna sa neskôr presťahoval na Floridu, kde si založil poradenskú firmu. V roku 2021 mexická vláda zažalovala Garciu Lunu a jeho manželku na floridskom súde a žiadala vrátenie finančných prostriedkov vo výške 250 miliónov dolárov, ktoré boli údajne odcudzené pri uzatváraní nezákonných vládnych zmlúv.

Americká vláda medzitým Garciu Lunu pôvodne zatkla v decembri 2019 na základe obvinení z nepravdivých výpovedí a účasti na sprisahaní za účelom obchodovania s drogami. Americkí federálni prokurátori tvrdili, že Garcia Luna za milióny dolárov poskytoval spravodajské informácie o vyšetrovaniach proti kartelu Sinaloa, informácie o konkurenčných karteloch a o bezpečnom prevoze obrovského množstva drog.

Uviedli tiež, že zabezpečil, aby obchodníci s drogami boli vopred informovaní o raziách, a sabotoval legitímne policajné operácie zamerané na zadržanie vodcov kartelov.

"Je ťažké preceňovať rozsah zločinov obžalovaného, úmrtí a závislosti, ktoré umožnil, a jeho zradu ľudí v Mexiku a Spojených štátoch," napísali prokurátori v súdnych podaniach. "Jeho zločiny si vyžadujú spravodlivosť."

Počas súdneho procesu s bývalým šéfom Sinaloy Joaquinom "El Chapom" Guzmanom v roku 2018 bývalý člen kartelu vypovedal, že Garciovi Lunovi osobne odovzdal úplatky vo výške najmenej 6 miliónov dolárov a že členovia kartelu sa dohodli, že za jeho ochranu zaplatia spolu až 50 miliónov dolárov.

Počas súdneho procesu s Garciom Lunom proti nemu svedčili bývalí pašeráci a bývalí mexickí úradníci, ktorí opisovali extravaganciu financovanú z úplatkov, ako napríklad súkromnú zoologickú záhradu s levom, hrochom, bielymi tigrami a ďalšími zvieratami.

Predtým, ako sa dozvedel rozsudok, Garcia Luna na súde povedal, že ho mexická vláda a zločinecké skupiny očiernili. "Žiadneho z týchto zločinov som sa nedopustil," povedal. "Nie som osoba, na ktorú zločinci poukazujú," dodal.

Neslávne známy El Chapo si odpykáva doživotný trest vo väzení s maximálnym stupňom stráženia v Colorade po tom, ako bol v roku 2019 odsúdený za drogovú kriminálnu činnosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Al Jazeera, Foto: Barron's / Alfredo Estrella
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies