USA zaútočili na podzemné sklady zbraní Húsíov v Jemene: Presné údery bombardérov B-2 zasiahli cieľové oblasti

NETKY.SK • 17 Október 2024, 16:15 • 2 min
USA zaútočili na podzemné sklady zbraní Húsíov v Jemene: Presné údery bombardérov B-2 zasiahli cieľové oblasti

SANÁ / SAADA - Americké bombardéry B-2 uskutočnili presné údery na päť podzemných skladov zbraní v Jemene, ktoré kontroluje skupina Húsíov, oznámil minister obrany Lloyd Austin. Cieľom útoku boli zariadenia s raketami a muníciou používané na útoky na civilné a vojenské lode v regióne. Podľa prvých informácií neboli pri zásahoch zaznamenané civilné obete.

slovakia

left justify in out

Armáda Spojených štátov bombardovala niekoľko cieľov v oblastiach Jemenu kontrolovaných skupinou Húsíov, uviedol šéf americkej obrany. Bombardéry B-2 amerického letectva uskutočnili "presné údery" na päť podzemných skladov zbraní, uviedol v stredu minister obrany Lloyd Austin.

Minister obrany Lloyd Austin uviedol, že súčasťou operácie, ktorá bola zameraná na utajené podzemné zariadenia s raketami a inou muníciou, ktoré skupina podporovaná Iránom používala na útoky na civilné a vojenské lode, boli aj neviditeľné bombardéry B-2 Spirit. Dodal, že údery preukázali schopnosť USA zasiahnuť zariadenia, ktoré sa protivníci snažili "udržať mimo dosahu".

Televízia Al-Masirah, ktorú riadia Húsíovia, uviedla, že cieľom úderov bolo šesť oblastí v hlavnom meste Saná a jeho okolí a dve oblasti v blízkosti severného mesta Saada. Neinformovala o žiadnych obetiach.

Centrálne velenie USA, ktoré dohliada na vojenské operácie USA na Blízkom východe, tiež uviedlo, že podľa prvých informácií neboli pri úderoch zaznamenané žiadne civilné obete.

Vo viacerých z týchto oblastí, ktoré uvádza Al-Masirah, sa nachádzajú vojenské základne, v ktorých podľa analytikov satelitné snímky ukazujú, že Húsíovia vytvárajú alebo rozširujú podzemné zariadenia, vrátane oblasti Television na severe Saná a al-Hafa na juhovýchode.

Od novembra Húsíovia uskutočnili množstvo útokov na lode napojené na Izrael v Červenom mori, Adenskom zálive a v prielive Bab al-Mandeb, čo označujú za kampaň solidarity s Palestínčanmi v čase izraelskej vojny v Gaze, v ktorej zahynulo viac ako 42 000 ľudí.

Skupina však zaútočila aj na komerčné plavidlá bez zjavnej súvislosti s vojnou.

V čase, keď sa konflikt medzi Izraelom a Hizballáhom stupňuje, Húsíovia požadujú, aby Izrael zastavil svoj útok na Libanon. Tvrdia, že konajú na podporu Palestínčanov vo vojne medzi Izraelom a Hamasom v pásme Gazy. Tvrdili - často nepravdivo -, že sa zameriavajú len na lode spojené s Izraelom, USA alebo Spojeným kráľovstvom.

Minulý mesiac Húsíovia tvrdili, že raketami a bezpilotnými lietadlami zaútočili na izraelské mestá Tel Aviv a Aškelon, ako aj na tri vojnové lode amerického námorníctva.

Austin tiež uviedol, že útoky Húsíov naďalej narúšajú medzinárodný obchod, a nariadil údery s cieľom "znížiť schopnosť húsíov pokračovať v ich destabilizujúcom správaní a chrániť a brániť americké sily a personál na jednej z najdôležitejších vodných ciest na svete".

Stupňujúca sa neistota v Červenom mori viedla k tomu, že hlavné námorné linky sa tejto kľúčovej obchodnej trase vo veľkej miere vyhýbajú a volia dlhšie trasy okolo Afriky.
Stupňujúca sa neistota v Červenom mori viedla k tomu, že hlavné námorné linky sa tejto kľúčovej obchodnej trase vo veľkej miere vyhýbajú a volia dlhšie trasy okolo Afriky.
Zdroj: Financial Express / Reuters


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: BBC, Al Jazeera, Foto: DNyuz
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies