Airbus plánuje zrušiť 2 500 pracovných miest v obrane a vesmíre kvôli narušeným dodávateľským reťazcom a rastúcim nákladom

NETKY.SK • 17 Október 2024, 19:34 • 2 min
Airbus plánuje zrušiť 2 500 pracovných miest v obrane a vesmíre kvôli narušeným dodávateľským reťazcom a rastúcim nákladom

Spoločnosť Airbus oznámila plány na zrušenie až 2 500 pracovných miest vo svojej divízii obrany a vesmíru, pričom tento krok je výsledkom zložitých podnikateľských podmienok a rastúcich nákladov. Výkonný riaditeľ Mike Schoellhorn zdôraznil, že sektor čelí rýchlym zmenám a narušeným dodávateľským reťazcom. Zníženie počtu zamestnancov je súčasťou širšej reštrukturalizácie, ktorej cieľom je zvýšiť konkurencieschopnosť spoločnosti do polovice roka 2026.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť Airbus oznámila plány na zrušenie až 2 500 pracovných miest vo svojej divízii obrany a vesmíru s odvolaním sa na "zložité podnikateľské prostredie", ktoré je poznačené výzvami vrátane rastúcich nákladov a "rýchlych zmien vo vojenstve".

Európska letecká a kozmická skupina uviedla, že po rokovaniach s odbormi plánuje uskutočniť škrty, ktoré predstavujú 7 % zamestnancov jej druhej najväčšej divízie, do polovice roka 2026, ale odkladá okamžité reštrukturalizačné opatrenia.

Mike Schoellhorn, výkonný riaditeľ spoločnosti Airbus Defence and Space, uviedol, že toto odvetvie - a teda aj divízia - čelí "rýchlo sa meniacim a veľmi náročným obchodným podmienkam, ktoré súvisia s narušenými dodávateľskými reťazcami, rýchlymi zmenami vo vojenstve a rastúcim tlakom na náklady v dôsledku rozpočtových obmedzení".

Škrty sú súčasťou širšej reštrukturalizácie, ktorej cieľom je "zrýchliť, zoštíhliť a zvýšiť konkurencieschopnosť", uviedol Schoellhorn vo vyhlásení.

Sídlo spoločnosti Airbus Defence and Space v Ottobrunne pri Mníchove, Nemecko, na snímke z augusta 2016.
Sídlo spoločnosti Airbus Defence and Space v Ottobrunne pri Mníchove, Nemecko, na snímke z augusta 2016.
Zdroj: Reuters / Michaela Rehle

Airbus vyrába satelity a dopravné lietadlá a má kľúčový podiel na európskych raketových programoch, programoch pre stíhačky a programoch pre vypúšťanie rakiet do vesmíru.

V posledných štvrťrokoch ju zasiahli náklady na vesmírne systémy vo výške 1,5 miliardy eur (1,63 miliardy USD), na čele s technologicky vyspelým projektom OneSat, a oneskorenia a rastúce náklady v oblasti obrany.

Zníženie počtu pracovných miest, o ktorom ako prvá informovala francúzska tlačová agentúra AFP, je dôsledkom viac ako rok trvajúcej revízie efektívnosti v oblasti obrany a vesmíru s krycím názvom ATOM.

Oznámenie spoločnosti Airbus prichádza na pozadí globálneho obranného a vesmírneho priemyslu, ktorý sa mení a predstavuje pre spoločnosti výzvy aj príležitosti.

Airbus pripravuje konkrétne plány na ozdravenie svojej divízie vesmírnych systémov, ktorá má problémy, a nečaká na výsledok nedávnych rokovaní o konsolidácii satelitov, do ktorej sa zapojila aj talianska spoločnosť Leonardo, ako aj francúzska spoločnosť Thales.

Plánované znižovanie počtu pracovných miest v spoločnosti Airbus nie je prvým signálom problémov v tomto výrobcovi lietadiel, ktorý spolu s Boeingom dominuje v celosvetovej výrobe plnohodnotných komerčných lietadiel. V júni Airbus uviedol, že problémy v dodávateľskom reťazci ho prinútili znížiť počet lietadiel, ktoré plánuje vyrobiť v tomto a budúcom roku.

Problémy jeho súpera sú však oveľa väčšie. Spoločnosť Boeing začiatkom tohto mesiaca oznámila, že v nasledujúcich mesiacoch zníži počet svojich zamestnancov o 10 %. Vlastná obranná divízia spoločnosti vykázala za tri mesiace do konca júna stratu 913 mil. V septembri odstúpil Ted Colbert, vedúci jednotky s názvom Defense, Space & Security.

Podľa ľudí oboznámených s rozhovormi spoločnosť vyhodnocuje možnosti znižovania počtu zamestnancov a rokuje s odbormi o znižovaní počtu pracovných miest.
Podľa ľudí oboznámených s rozhovormi spoločnosť vyhodnocuje možnosti znižovania počtu zamestnancov a rokuje s odbormi o znižovaní počtu pracovných miest.
Zdroj: Sahara Reporters


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN, Reuters, Foto: Reuters / Toby Melville
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies