Bratislava získava nové električky: Dopravný podnik uzatvára rámcové dohody na modernizáciu verejnej dopravy

NETKY.SK • 17 Október 2024, 19:26 • 2 min
Bratislava získava nové električky: Dopravný podnik uzatvára rámcové dohody na modernizáciu verejnej dopravy

BRATISLAVA - Dopravný podnik Bratislava (DPB) uzavrel rámcové dohody na dodanie 20 jednosmerných a 20 obojsmerných električiek, ktoré prispejú k zlepšeniu mestského hromadného transportu. Nové nízkopodlažné vozidlá od spoločnosti Škoda Transportation zvýšia komfort cestovania a budú financované z európskych fondov.

slovakia

left justify in out

Bratislava sa v blízkej budúcnosti dočká modernizácie svojej verejnej dopravy, keďže Dopravný podnik Bratislava (DPB) oznámil úspech v rámci verejných obstarávaní na dodanie nových električiek.

Podľa hovorcu DPB, Jozefa Vozára, sa podarilo uzatvoriť rámcové dohody na dodanie 20 jednosmerných a 20 obojsmerných električiek. Tieto nové vozidlá prispejú k zvýšeniu komfortu cestovania mestskou hromadnou dopravou v hlavnom meste Slovenska.

Dodávku jednosmerných električiek zabezpečí skupina dodávateľov, ktorá zahŕňa renomované spoločnosti ako Škoda Transportation, Škoda Ekova, Škoda Electric a ŽOS Trnava. Nové električky, označené ako model Škoda 29Tx, sú navrhnuté ako nízkopodlažné vozidlá s dĺžkou do 32,5 metra a kapacitou pre 250 osôb.

Celková hodnota ponuky na dodanie týchto električiek dosahuje 71,4 milióna eur bez DPH, pričom cena za jednu električku je 3,57 milióna eur bez DPH.

Rovnako sa skupina dodávateľov postará aj o obojsmerné električky, konkrétne model Škoda 30Tx, ktoré budú mať dĺžku do 32,5 metra a obsaditeľnosť 247 osôb. Celková hodnota ponuky na obojsmerné električky činí 78,7 milióna eur bez DPH, pričom cena za jednu električku je 3,885 milióna eur bez DPH.

Cena dodávky električiek zahŕňa nielen samotné vozidlá, ale aj dodanie náhradných dielov na vykonávanie servisných úkonov počas záručnej doby. Taktiež sú zahrnuté dôležité komponenty potrebné na zabezpečenie disponibility vozidiel a revízne prehliadky, ktoré zaručia technickú a legislatívnu spôsobilosť električiek na ďalšie roky prevádzky.

Dopravný podnik Bratislava plánuje využiť fondy Európskej únie na financovanie tohto nákupu, pričom nákup nových električiek sa považuje za ideálnu možnosť na efektívne čerpanie finančných prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti a z Operačného programu Slovensko.

Po uplynutí zákonných lehôt na uplatnenie revíznych postupov a v prípade získania financovania pristúpi DPB k podpísaniu zmlúv na dodanie týchto moderných vozidiel. Na základe rámcových dohôd bude plnenie zabezpečené prostredníctvom jednej alebo viacerých objednávok, čo prispeje k zlepšeniu verejnej dopravy v Bratislave.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: DPB, Foto: FB/Dopravný podnik Bratislava
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies