Izrael zlikvidoval vodcu Hamasu Jahju Sinwara: Ukončené pátranie po architektovi útoku z 7. októbra + VIDEO

NETKY.SK • 18 Október 2024, 08:43 • 3 min
Izrael zlikvidoval vodcu Hamasu Jahju Sinwara: Ukončené pátranie po architektovi útoku z 7. októbra + VIDEO

RAFAH - Izraelské sily zabili vodcu Hamasu Jahju Sinwara, čím ukončili rok trvajúce pátranie po pôvodcovi útoku na Izrael zo 7. októbra, ktorý vyvolal vojnu v Gaze. Sinwarova smrť je významným úspechom pre izraelskú armádu a premiéra Benjamina Netanjahua. Izrael tvrdí, že ide o začiatok konca Hamasu.

slovakia

left justify in out

Izraelské sily zabili vodcu Hamasu Jahju Sinwara, čím sa skončilo rok trvajúce pátranie po pôvodcovi útoku na Izrael zo 7. októbra, ktorý vyvolal vojnu v Gaze.

Izraelský minister zahraničných vecí Israel Katz vo štvrtok potvrdil tieto správy v správe zaslanej partnerom na celom svete. Izraelské obranné sily (IDF) takmer okamžite po Katzovom vyhlásení, o ktorom informovali izraelské médiá, uviedli, že Sinwar bol "zlikvidovaný".

Jeho smrť je pre izraelskú armádu a premiéra Benjamina Netanjahua veľkou vzpruhou, keďže ide o poslednú zo série významných vrážd nepriateľských vodcov v posledných mesiacoch.

Pri izraelskom leteckom útoku na školu v utečeneckom tábore Džabália, kde žijú vysídlenci, zahynulo takmer 30 ľudí, informovali vo štvrtok miestni zdravotníci. IDF uviedli, že vykonali útok na "veliteľské a kontrolné centrum" Hamasu a Islamského džihádu, ktoré sa nachádza v komplexe, ktorý predtým slúžil ako škola.

Izraelský minister financií Bezalel Smotrich v piatok uviedol, že hoci väčšina izraelských síl, ktoré zostali v Gaze, bola presunutá "na dôležitú operáciu v Džabálii", na južnom veliteľstve boli jednotky, ktoré "trvali na tom, aby sa súčasne pokračovalo" v oblasti Tal al-Sultan v Rafahu, kde izraelské sily zabili vodcu Hamasu Jahju Sinwara.

Izraelská armáda zverejnila zábery z dronu, na ktorých je podľa nej vidieť posledné chvíle vodcu Hamasu Jahja Sinwara: osamelý v zničenom byte v Gaze, ktorého steny sú rozstrieľané od ostreľovania, sedí zhrbený na stoličke pokrytej prachom, hlavu a tvár má zahalenú šatkou.

Netanjahu v televíznom vyhlásení povedal, že "dnes sme vyrovnali účty", a Sinwarovu smrť označil za "začiatok konca". "Dnes sme ukázali, že všetci, ktorí sa nám snažia ublížiť, dostanú to, čo sa im stane," povedal. "A ako sily dobra vždy dokážu poraziť sily zla a temnoty. Vojna stále pokračuje a stojí veľa síl."

V príhovore k izraelským občanom Netanjahu uviedol, že "pred nami stále stojí veľa výziev" a že krajina musí "pevne stáť na zemi a pokračovať v boji". Dodal, že Izrael bude "zo všetkých síl" pokračovať v snahe priviesť rukojemníkov, ktorí sú stále zadržiavaní v Gaze, domov.

IDF vo štvrtok popoludní uviedli, že preverujú, či Sinwar bol jedným z troch militantov zabitých pri tom istom incidente. Vo štvrtok večer potvrdila, že vodca Hamasu bol "zlikvidovaný", údajne v stredu v Tel Sultane, štvrti najjužnejšieho mesta Gazy, Rafahu.

Telá našli vo štvrtok bezpilotné lietadlá a následne vojaci a previezli ich do Izraela na testy DNA a zubných záznamov.

Sinwar sa považoval za experta na izraelskú armádu a politiku. Hovoril perfektne po hebrejsky, ktorú sa naučil počas viac ako 20 rokov strávených v izraelských väzniciach, a bol hnacou silou stratégie Hamasu v posledných rokoch: pred prekvapivým útokom, pri ktorom bolo zabitých 1 200 ľudí a ďalších 250 bolo zajatých ako rukojemníci, chcel Izrael presvedčiť, že skupina bola odradená od boja.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN, Al Jazeera, The Guardian, Foto:
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies