Zelenskyj po stretnutí s Ficom: Slovensko musí pomáhať Ukrajine

NETKY.SK • 18 Október 2024, 08:58 • 2 min
Zelenskyj po stretnutí s Ficom: Slovensko musí pomáhať Ukrajine

BRUSEL - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v Bruseli po prvýkrát stretol so slovenským premiérom Robertom Ficom. Vyzdvihol dôležitosť vzťahov medzi krajinami, no varoval pred hrozbami ruskej agresie. Zelenskyj zdôraznil, že Slovensko by malo podporiť Ukrajinu, inak môže pocítiť dôsledky Putinovej politiky.

slovakia

left justify in out

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a slovenský premiér Robert Fico sa po prvýkrát osobne stretli na samite v Bruseli, kde diskutovali o vzťahoch medzi oboma krajinami a o ruskej agresii na Ukrajine.

Na spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom NATO Markom Ruttem Zelenskyj vyzdvihol dôležitosť dialógu medzi Ukrajinou a Slovenskom, hoci zdôraznil, že Fico podľa neho ešte plne nerozumie hrozbám, ktoré môže ruský prezident Vladimir Putin priniesť.

"Hovoril som s ním, ale bolo to medzi nami... Hovorili sme - a to je dobre," uviedol Zelenskyj k stretnutiu s Ficom. Prezident zároveň ocenil, že medzi Slovenskom a Ukrajinou prebiehajú kontakty na úrovni premiérov.

Vyzdvihol tiež význam dobrých vzťahov medzi oboma krajinami, pričom vyjadril Slovensku želanie mieru a bezpečnosti, na rozdiel od toho, čo Ukrajina zažíva v dôsledku ruskej invázie.

Zelenskyj však v rámci tlačovej konferencie varoval, že Fico zrejme neprežíva plne, čo všetko môže Putin spôsobiť, a vyzval Slovensko, aby podporilo Ukrajinu v boji proti ruskej agresii.

"Putin sa nezastaví, ak ho my nezastavíme," odkázal slovenskému premiérovi a celému svetu.

Zelenskyj zároveň poďakoval generálnemu tajomníkovi NATO Markovi Ruttemu za nepretržitú podporu Ukrajine zo strany Severoatlantickej aliancie. Vyjadril nádej, že Ukrajina sa jedného dňa stane plnoprávnym členom NATO, čo by podľa neho ešte viac posilnilo bezpečnosť a stabilitu regiónu.

Zelenského apel na Slovensko a ďalšie krajiny bol jasný: Ukrajina potrebuje podporu v boji proti ruskej agresii a Putinovej expanzívnej politike, ktorá sa nezastaví, ak bude nekontrolovaná. Pre Ukrajinu a jej spojencov je nevyhnutné, aby spoločne čelili tomuto nebezpečenstvu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: X/Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський, Foto: Reuters
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies