Prezident Pellegrini ocenil Nitriansky kraj: Nové domovy pre seniorov a inovatívne projekty pre mládež

NETKY.SK • 18 Október 2024, 09:13 • 2 min
Prezident Pellegrini ocenil Nitriansky kraj: Nové domovy pre seniorov a inovatívne projekty pre mládež

NITRA - Prezident Peter Pellegrini počas výjazdového rokovania v Nitrianskom kraji ocenil viaceré inovatívne projekty, vrátane výstavby nových domovov pre seniorov a opráv mostov. Vyzdvihol aj iniciatívu mesta Nitry zameranú na prácu s mládežou a pomoc cudzincom prichádzajúcim za prácou, čím Nitriansky kraj ukazuje cestu ďalším regiónom Slovenska.

slovakia

left justify in out

Prezident Peter Pellegrini navštívil Nitriansky kraj, kde sa stretol s predsedom Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Branislavom Becíkom a primátorom Nitry Marekom Hattasom. Cieľom výjazdového rokovania bolo spoznať a oceniť regionálne iniciatívy, ktoré by mohli slúžiť ako inšpirácia aj pre ostatné časti Slovenska.

Jednou z najvýznamnejších aktivít, ktoré prezident ocenil, je výstavba troch nových domovov pre seniorov v spolupráci so Štátnym fondom rozvoja bývania (ŠFRB). Po rokoch, keď sa v NSK nepostavilo žiadne zariadenie sociálnych služieb, sa kraj rozhodol využiť nevyužívané budovy, ako sú internáty, na ich prestavbu a zriadenie sociálnych zariadení.

"Je to výborný nápad, ktorý odporúčam aj ďalším mestám a krajom," uviedol Pellegrini. Nové zariadenia majú ponúknuť 120 miest a budú sa nachádzať v Horných Lefantovciach, Dvoroch nad Žitavou a Zlatých Moravciach.

Pellegrini tiež pochválil projekt zameraný na opravu a údržbu mostov, na ktorý kraj zriadil tzv. mostné čaty. Tento projekt označil za pilotný a navrhol, aby si z neho príklad vzali aj ďalšie samosprávy. "Nedostatočná starostlivosť o mosty je celoslovenským problémom," dodal prezident.

Okrem toho vyzdvihol snahu Nitry pomáhať cudzincom, ktorí prichádzajú za prácou, a pozitívne hodnotil aj projekt Plant Youth. Tento projekt, ktorý nitrianska radnica prevzala z Islandu, sa zameriava na komunitnú prácu s mládežou, s cieľom znížiť riziko podľahnutia návykovým látkam.

Prezident zdôraznil potrebu rozšírenia tejto iniciatívy do ďalších miest a vyjadril jej plnú podporu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Kancelária prezidenta SR, FB/Peter Pellegrini, Foto: FB/Peter Pellegrini
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies