Veda odhaľuje: Akou rýchlosťou by ste mali chodiť, aby ste sa vyhli cukrovke?

NETKY.SK • 18 Október 2024, 10:06 • 2 min
Veda odhaľuje: Akou rýchlosťou by ste mali chodiť, aby ste sa vyhli cukrovke?

„Najnovšia štúdia vysvetľuje, koľko a ako rýchlo by ste mali chodiť, aby ste znížili riziko cukrovky 2. typu. Aká by mala byť hladina cukru v krvi po večeri: Koľko by ste si mali zmerať po jedle?“

slovakia

left justify in out

Veda dokázala, že chôdza je jednou z najodporúčanejších fyzických aktivít na prevenciu cukrovky 2. typu a následkov spojených s týmto ochorením, ako sú srdcové choroby alebo kardiovaskulárne nehody. Nová štúdia však teraz ukázala, že chôdza určitým tempom môže pomôcť znížiť riziko vzniku cukrovky 2. typu takmer o 40 %.

V tomto článku však odhalíme ďalšiu z najčastejších pochybností: ako dlho chod, aby sa znížilo riziko vzniku cukrovky 2. typu. V súčasnosti trpí diabetom na celom svete 537 miliónov dospelých ľudí. Konkrétne v Španielsku trpí týmto ochorením 6 miliónov ľudí a podľa Španielskej diabetologickej spoločnosti sú ďalšie 2 milióny nediagnostikované.

Čo sa týka Slovenska, podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií bolo v roku 1980 lekármi sledovaných 122 197 diabetikov. V roku 2022 to už bolo 349 595, čo predstavuje nárast o takmer 230-tisíc osôb. Diabetes 2. typu je ochorenie, ktoré postihuje čoraz viac ľudí na celom svete. Preto je dôležité vedieť, ako môže táto jednoduchá fyzická aktivita pomôcť predchádzať tomuto chronickému a tichému ochoreniu.

Chôdza má nemerateľný účinok na naše zdravie
Chôdza má nemerateľný účinok na naše zdravie
Zdroj: krblokhin

Ako ďaleko chodiť, aby sa znížilo riziko cukrovky

Existujú dva typy cukrovky: na jednej strane je diabetes mellitus 1. typu (DM1), pri ktorom pankreas neprodukuje inzulín alebo ho neprodukuje v dostatočnom množstve. Na druhej strane je diabetes mellitus 2. typu (DM2), ktorý je v 90 % prípadov spojený s obezitou. V prípade cukrovky 2. typu pankreas produkuje inzulín, ale nepracuje správne, pretože existuje inzulínová rezistencia.

Pri kontrole tohto chronického ochorenia je dôležitá fyzická aktivita a jedným z najčastejšie odporúčaných cvičení je chôdza, ktorá môže pomôcť kontrolovať cukrovku, ak budete chodiť 45 minút denne. Môžeme povedať, že chôdza 45 minút denne je pri kontrole cukrovky nevyhnutná. Ak je však diabetik obézny, a chce schudnúť a udržať si tento úbytok hmotnosti, mal by chodiť 90 minút denne, t. j. prejsť viac ako 10 000 krokov denne.

Podľa štúdie, ktorú v časopise Diabetes Care uverejnil profesor Michael Trenell z Newcastle University vo Veľkej Británii, ľudia, ktorí denne prejdú viac ako 10 000 krokov, spália približne 20 % telesného tuku a zvýšia schopnosť svojich svalov ukladať cukor. Chôdza dlhšia ako 10 000 krokov denne pomáha kontrolovať diabetes mellitus 2. typu (najmä v prípade obezity) z dvoch dôvodov: svaly pri chôdzi spotrebúvajú glukózu a zníženie hmotnosti zlepšuje citlivosť na inzulín.

Aké benefity ma chôdza na naše zdravie?
Aké benefity ma chôdza na naše zdravie?
Zdroj: Diseñada por Freepik

Ako rýchlo chodiť, aby ste sa vyhli cukrovke 2. typu

V časopise British Journal of Sports Medicine bol nedávno uverejnený výskum, ktorý zistil, že rýchlosť je rozhodujúca pre dosiahnutie čo najlepších výsledkov. Zistilo sa, že každý kilometer zvýšenia tempa je spojený so znížením rizika o 9 %. Zo súhrnnej analýzy údajov vyplýva, že v porovnaní s chôdzou rýchlosťou nižšou ako 3 km/h sa priemerná rýchlosť 3 – 5 km/h spája s o 15 % nižším rizikom vzniku cukrovky 2. typu bez ohľadu na čas strávený chôdzou.

Navyše, chôdza rýchlosťou 5 – 6 km/h je spojená s 24 % nižším rizikom vzniku cukrovky 2. typu v porovnaní s nižšou rýchlosťou. Ak rýchlosť chôdze prekročí 6 km/h, riziko sa zníži približne o 39 %, čo zodpovedá 2,24 prípadom diabetu 2. typu na 100 osôb menej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ján Sikoriak
Zdroj: Mundo Deportivo Foto: Mundo Deportivo/istockphoto
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies