Trump obviňuje Zelenského z vyvolania vojny a navrhuje ústupky voči Rusku

NETKY.SK • 18 Október 2024, 10:52 • 2 min
Trump obviňuje Zelenského z vyvolania vojny a navrhuje ústupky voči Rusku

Bývalý prezident Donald Trump obvinil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského z toho, že umožnil vypuknutie vojny s Ruskom, a nazval konflikt "prehrou." Vo svojom najnovšom podcaste zároveň kritizoval súčasného prezidenta Joea Bidena za to, že "podnietil túto vojnu," a naznačil, že Ukrajina by mohla zvážiť ústupky voči Rusku, čo Kyjev považuje za neprijateľné. Trump tiež zdôraznil, že má dobré vzťahy s oboma lídrami a vyjadril sa, že vojna sa musí skončiť.

slovakia

left justify in out

Donald Trump obvinil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského z vojny proti Rusku na Ukrajine, čím sa vystupňovala jeho ústretová rétorika voči agresorovi vojny, ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

"Nikdy nemal dovoliť, aby sa tá vojna začala. Tá vojna je prehra," povedal Trump s odkazom na Zelenského v podcaste s konzervatívnym komentátorom Patrickom Bet-Davidom, ktorý bol zverejnený vo štvrtok. Bývalý prezident dodal, že prezident Joe Biden "podnietil túto vojnu", o ktorej opakovane tvrdil, že "by sa nikdy nestala", keby bol prezidentom on.

Trump tiež ukrajinského lídra obvinil, že sa neusiluje o mier s Moskvou, a navrhol, že Ukrajina bude musieť Rusku odstúpiť časť svojho územia, aby sa dosiahla mierová dohoda, čo Kyjev považuje za neprijateľný ústupok.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump sa stretnú 27. septembra 2024.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump sa stretnú 27. septembra 2024.
Zdroj: AFP / Ukrajinská prezidentská tlačová služba

V skutočnosti je konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou starý viac ako desať rokov. V roku 2014 Putin použil maskované ruské jednotky a separatistické sily na obsadenie časti východnej Ukrajiny, ako aj regiónu Krym. Boje na nízkej úrovni dosiahli nový vrchol v roku 2022, keď šéf Kremľa začal inváziu na Ukrajinu v plnom rozsahu.

Trump prejavuje čoraz priateľskejšie vzťahy s Putinom v súvislosti s prebiehajúcim konfliktom na Ukrajine. Počas debaty s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou minulý mesiac tvrdil, že vojna sa musí skončiť - dvakrát však priamo neodpovedal, či si myslí, že by Ukrajina mala vyhrať.

"To neznamená, že mu nechcem pomôcť, pretože mi je tých ľudí veľmi ľúto. Ale nikdy nemal dovoliť, aby sa tá vojna začala. Tá vojna je prehra," povedal Trump. V podcaste sa Trump ohradil voči kritikom, ktorí tvrdili, že je "vo vrecku" Ruska, a povedal, že "ukončil najväčšiu prácu, akú kedy urobili", pričom mal na mysli sankcie, ktoré schválil v súvislosti s plynovodom Nord Stream 2 do Nemecka. (Tento plynovod bol neskôr odstavený s cieľom znížiť spotrebu plynu dodávaného z Ruska v Európe v dôsledku konfliktu s Ruskom).

Neskôr dodal, že má "dobré vzťahy s Putinom a so Zelenským", s ktorým sa stretol minulý mesiac počas Valného zhromaždenia OSN. Pred týmto stretnutím Trump prisľúbil, že bude rokovať o dohode, ktorá bude "dobrá pre obe strany".

Ukrajinský prezident Zelenskyj potom predstavil svoj "víťazný plán" na ukončenie vojny Trumpovi počas septembrového stretnutia v New Yorku, ktoré obaja lídri označili za srdečné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Politico, Foto: AP Photo / Julia Nikhinson
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies