Slovensko plánuje výrazné zlepšenie bezpečnosti na školách: Projekt s kamerovým systémom bude pripravený do 2025

NETKY.SK • 18 Október 2024, 11:38 • 2 min
Slovensko plánuje výrazné zlepšenie bezpečnosti na školách: Projekt s kamerovým systémom bude pripravený do 2025

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky predstavilo návrh na zlepšenie bezpečnosti na základných a stredných školách, vrátane zavedenia moderného kamerového systému. Pilotný projekt by mal byť dokončený do konca roka 2024, pričom celkový "rollout" je plánovaný na september 2025. Projekt reaguje na nedávne bombové hrozby a má za cieľ zabezpečiť bezpečné prostredie pre žiakov a zamestnancov škôl.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo vnútra (MV) predložilo návrh na zrušenie a zmenu niektorých úloh vyplývajúcich z uznesení vlády, ktorý naznačuje, že pilotný a "rollout" projekt systémového riešenia bezpečnosti na základných a stredných školách by mohol byť pripravený do konca septembra 2025.

Tento krok prichádza v súvislosti s nedávnymi bombovými hrozbami voči školám a snahou zlepšiť ich bezpečnostné opatrenia.

Podľa návrhu, projekt by mal zahŕňať implementáciu moderného kamerového systému na školách, čo by malo zvýšiť úroveň bezpečnosti žiakov a zamestnancov. Úloha je rozdelená na prípravu dokumentácie pre dve fázy – pilotnú a "rollout" fázu.

Očakáva sa, že projektová dokumentácia pre pilotnú fázu bude dokončená do konca roka 2024, zatiaľ čo vypracovanie dokumentácie pre "rollout" fázu je plánované na september 2025.

Ministerstvo vnútra zdôrazňuje, že zavedenie tohto systému bezpečnosti je nevyhnutné, aby sa školám poskytla adekvátna ochrana a aby sa predchádzalo potenciálnym hrozbám. Kabinet sa 11. septembra uzniesol na bezodkladnej príprave pilotnej a "rollout" fázy projektu, čo je reakciou na zvýšené obavy o bezpečnosť v školskom prostredí.

Celkové náklady na tento projekt presiahnu 62 miliónov eur a implementácia začne v pilotnej fáze na troch vybraných školách. Následne sa projekt rozšíri na ostatné školy, ktoré prejavia záujem o účasť. Týmto spôsobom chce ministerstvo zlepšiť bezpečnostné štandardy a zabezpečiť, aby sa žiaci mohli učiť v bezpečnom prostredí.

Návrh na zrušenie niektorých starších úloh v rámci predošlých uznesení vlády je motivovaný duplicitou úloh a zmenou situácie. Ministerstvo vnútra sa snaží reagovať na aktuálne potreby a zabezpečiť, aby bol projekt realizovaný efektívne a včas.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MV SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies