Slovensko a Brazília sa chystajú na kultúrnu spoluprácu: Nová medzinárodná dohoda

NETKY.SK • 18 Október 2024, 12:09 • 2 min
Slovensko a Brazília sa chystajú na kultúrnu spoluprácu: Nová medzinárodná dohoda

BRATISLAVA - Slovensko plánuje podpísať medzivládnu dohodu o kultúrnej spolupráci s Brazíliou, ktorá má posilniť vzťahy v oblasti umenia, kultúrneho dedičstva a kreatívneho priemyslu. Návrh dokumentu predložený Ministerstvom kultúry SR zavádza rámec pre spoluprácu medzi kultúrnymi inštitúciami oboch krajín a prispieva k ochrane a podpore rozmanitosti kultúrnych prejavov.

slovakia

left justify in out

Slovensko a Brazília sa chystajú podpísať medzivládnu dohodu o kultúrnej spolupráci, ktorá má za cieľ posilniť vzťahy medzi oboma krajinami v oblasti umenia, kultúrneho dedičstva a kreatívneho priemyslu.

Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky predložilo návrh tejto dohody do medzirezortného pripomienkového konania, čím sa otvára cesta k formálnej spolupráci.

Podľa predkladacej správy Ministerstva kultúry (MK) je účelom tejto dohody zaviesť rámec pre spoluprácu v rôznych oblastiach kultúry. To zahŕňa kultúrne politiky, jazyk a literatúru, kultúrne dedičstvo, múzeá, knižnice a umenie, ako aj podporu kultúrnych a kreatívnych odvetví.

Dohoda by mala napomôcť k rozvoju vzájomného porozumenia a spolupráce v kultúrnej sfére.

Jedným z hlavných cieľov dohody je poskytnúť platformu pre spoluprácu medzi kultúrnymi inštitúciami z oboch krajín, a to nielen medzi verejnými, ale aj súkromnými subjektmi. Tento krok má prispieť k realizácii činností, ktoré podporujú kultúrne výmeny a obohacujú kultúrne prostredie oboch národov.

Dohoda sa tak môže stať významným nástrojom na ochranu a podporu rozmanitosti kultúrnych prejavov, čo je v súčasnej globalizovanej dobe dôležitým aspektom. Očakáva sa, že táto iniciatíva otvorí nové možnosti pre kultúrnu výmenu, ktorá môže obohatiť umenie a kultúru na Slovensku aj v Brazílii.

Slovenské Ministerstvo kultúry sa s týmto návrhom snaží nielen o posilnenie bilaterálnych vzťahov, ale aj o podporu medzinárodnej kultúrnej spolupráce, ktorá môže prispieť k rozvoju kultúrneho dedičstva a kreatívnych odvetví oboch krajín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MK SR, Foto: FB/Martina Šimkovičová
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies