AKTUALIZOVANÉ Prezident Pellegrini podpísal konsolidačný balík + VIDEO

NETKY.SK • 18 Október 2024, 12:52 • 4 min
AKTUALIZOVANÉ Prezident Pellegrini podpísal konsolidačný balík + VIDEO

BRATISLAVA - Prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini oznámil, že v piatok podpíše konsolidačný balík, ktorý zabezpečí dodatočný rast platov zdravotníckych pracovníkov. Balík vo výške viac ako 100 miliónov eur bol vyrokovaný s ministrom zdravotníctva Kamilom Šaškom a má za cieľ eliminovať obavy pacientov z odchodov zdravotníkov. Pellegrini zdôraznil dôležitosť stabilizácie zdravotného systému v čase konsolidácie.

slovakia

left justify in out

Prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini oznámil, že v piatok podpíše konsolidačný balík, ktorý bol predmetom intenzívnych rokovaní a splnenia podmienok týkajúcich sa platov zdravotníckych pracovníkov. Spolu s ministrom zdravotníctva Kamilom Šaškom to uviedli na tlačovej konferencii v Prezidentskom paláci.

Pellegrini priblížil, že minister zdravotníctva vyrokoval dodatočný balík vo výške viac ako 100 miliónov eur, ktorý má slúžiť na zvýšenie platov v slovenskom zdravotníctve. Prezident podčiarkol, že predloženie návrhu kompromisu v otázke platov zdravotníkov bolo jednou z jeho hlavných podmienok na podpísanie konsolidačného zákona.

"Táto podmienka bola dnes splnená, a preto som sa rozhodol, že o malú chvíľku po tomto stretnutí podpíšem konsolidačný balíček, teda zákon z dielne vlády," povedal Pellegrini. Zároveň dodal, že tento balík sa podarilo vyrokovať po politických rozhovoroch naprieč celou vládnou koalíciou a intenzívnych rokovaniach s ministerstvom financií.

 

Návrh kompromisu, ako poznamenal prezident, vracia rast platov sestier a záchranárov do doby pred schválením konsolidačného zákona. "Prijatie tohto kompromisu by malo eliminovať akékoľvek obavy slovenských pacientov z odchodov zdravotníkov," vysvetlil Pellegrini.

Pellegrini tiež zdôraznil, že nesúhlasí s tým, aby nátlakové akcie zo strany lekárov narušovali starostlivosť o pacientov. "Osobne neverím, že rozdiel medzi odborármi požadovanou a vládou ponúkanou sumou v raste platov lekárov by mal byť dôvodom na to, aby lekári naďalej znepokojovali slovenských pacientov," dodal.

Na záver Pellegrini pripomenul, že v časoch náročnej konsolidácie nemajú záruku rastu platov mnohé profesie na Slovensku, pričom mnohí zamestnanci zarábajú podstatne menej ako slovenskí lekári.

Tento krok má za cieľ zabezpečiť stabilitu a udržanie zdravotníckych profesionálov v krajine, čo je v súčasnosti kľúčové pre zabezpečenie kvalitnej starostlivosti o pacientov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Netky, Foto: Netky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies