PPA začne vyplácať rekordné preddavky na priame platby pre farmárov + VIDEO

NETKY.SK • 18 Október 2024, 13:08 • 2 min
PPA začne vyplácať rekordné preddavky na priame platby pre farmárov + VIDEO

BRATISLAVA - Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) oznámila, že od 4. novembra 2024 vyplatí preddavky na priame platby vo výške až 75 % nároku, čo predstavuje rekordných 293,55 milióna eur. Minister pôdohospodárstva Richard Takáč potvrdil, že farmári, vrátane kontrolovaných žiadateľov, dostanú preddavky, čím sa zabezpečí ich stabilita a podpora v náročnom hospodárskom prostredí. Rozhodnutia o podporách budú vydávané od 2. decembra 2024, pričom proces vyplácania preddavkov bude ukončený do 30. júna 2025.

slovakia

left justify in out

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) oznámila, že od 4. novembra 2024 začne s vyplácaním preddavkov na priame platby vo výške 70 % až 75 % nároku, čo predstavuje celkovú sumu 293,55 milióna eur.

Počas piatkovej tlačovej konferencie minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč zdôraznil, že preddavky sa budú vyplácať aj kontrolovaným farmárom-žiadateľom, ktorí dostanú 50 % zo sumy.

Administrácia vyplácania preddavkov sa začne 4. novembra, pričom na plošné intervencie budú vyplatené prostriedky do 30. novembra 2024. Takáč priblížil, že vyplácanie intervencií na zvieratá začne 15. novembra. K rozhodnutiam o podporách by malo dôjsť od 2. decembra tohto roku, pričom celý proces by mal byť uzavretý do 30. júna 2025.

"V porovnaní s minulým rokom, keď poľnohospodári dostali preddavky vo výške 117 miliónov eur, je tento rok situácia úplne iná. Celková suma preddavkov dosiahne 293 miliónov eur, čo je výrazný posun v prospech našich farmárov," uviedol Takáč.

V rámci kampane roku 2024 farmári v prvom pilieri získajú 70 % preddavok na priame platby vo výške 218,46 milióna eur, zatiaľ čo v druhom pilieri bude preddavok predstavovať 75 % z celkových platieb, teda 75,09 milióna eur. "Toto je historicky prvýkrát, čo kontrolovaní poľnohospodári dostanú preddavok vo výške 50 %," dodal minister.

Generálny riaditeľ PPA Marek Čepko zdôraznil, že agentúra je oveľa lepšie pripravená na kampaň 2024 v porovnaní s predchádzajúcim rokom, kedy nastali zásadné problémy, najmä v oblasti IT systémov a procesov. 

Farmári sa tak môžu tešiť na rekordné preddavky, ktoré by mali zabezpečiť stabilitu a podporiť ich činnosť v náročnom hospodárskom prostredí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MPRV SR, Foto: FB/Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies