Slovensko podporuje jadrovú bezpečnosť Ukrajiny: Obavy zo Záporožskej elektrárne rastú

NETKY.SK • 18 Október 2024, 13:46 • 2 min
Slovensko podporuje jadrovú bezpečnosť Ukrajiny: Obavy zo Záporožskej elektrárne rastú

PARÍŽ - Štátny tajomník Rastislav Chovanec na medzinárodnej konferencii v Paríži vyjadril znepokojenie Slovenska nad situáciou v Záporožskej jadrovej elektrárni, ktorá je v centre ozbrojeného konfliktu na Ukrajine. Chovanec zdôraznil potrebu medzinárodnej kontroly a podpory zo strany Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) a potvrdil pokračujúcu energetickú spoluprácu Slovenska s Ukrajinou.

slovakia

left justify in out

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Rastislav Chovanec, vystúpil na Medzinárodnej konferencii o jadrovej bezpečnosti na Ukrajine, ktorá sa konala v Paríži.

Vo svojom prejave vyjadril obavy Slovenska z neistej situácie v Záporožskej jadrovej elektrárni, ktorá sa nachádza v centre ozbrojeného konfliktu na Ukrajine. Zdôraznil, že potenciálna havária by mala dopad aj na okolité štáty vrátane Slovenska.

Konferencia nadviazala na závery júlového samitu o mieri na Ukrajine, kde slovenský minister zahraničných vecí Juraj Blanár apeloval na obnovenie plnej kontroly ukrajinských jadrových elektrární ukrajinskými štátnymi orgánmi.

Chovanec tiež potvrdil podporu Slovenska aktivitám Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), ktorá na Ukrajine monitoruje bezpečnosť jadrových zariadení. Slovensko poskytlo tejto agentúre finančnú podporu vo výške 80-tisíc eur na jej technickú a asistenčnú misiu.

V oblasti energetickej spolupráce Chovanec informoval o tom, že Slovensko od apríla 2024 dodalo Ukrajine 55-tisíc megawatthodín elektrickej energie, čím sa stalo druhým najväčším dodávateľom elektrickej energie pre túto krajinu.

Spolupráca oboch štátov bola potvrdená aj na troch spoločných zasadnutiach vlád, pričom štvrté je naplánované na začiatok roka 2025. Diskusie sa sústreďujú na strategickú infraštruktúru a energetickú konektivitu medzi oboma krajinami.

Od mierového samitu vo Švajčiarsku sa uskutočnili ďalšie tri konferencie zamerané na energetickú a potravinovú bezpečnosť, ako aj obnovu spravodlivosti. Ukrajina v súčasnosti pripravuje ďalší mierový samit, kde by mali byť pozvaní aj zástupcovia Ruska a krajín globálneho Juhu, vrátane Číny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MZV SR, Foto: MZV SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies