Slovenskí študenti hodnotili svoje vysoké školy: Kvalita výučby áno, praktické zručnosti menej + VIDEO

NETKY.SK • 18 Október 2024, 14:47 • 2 min
Slovenskí študenti hodnotili svoje vysoké školy: Kvalita výučby áno, praktické zručnosti menej + VIDEO

BRATISLAVA - Prieskum Hodnoť.to 2024 odhalil názory viac ako 6 500 študentov slovenských verejných vysokých škôl. Výsledky ukázali spokojnosť s kvalitou výučby a prístupom pedagógov, no menej pozitívne hodnotenia sa týkali získavania praktických zručností a podpory počas štúdia. Ministerstvo školstva plánuje výsledky využiť na zlepšenie vysokoškolského prostredia a štátnych politík v oblasti vzdelávania.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo školstva SR v spolupráci s Centrom vedecko-technických informácií SR a Slovenskou akreditačnou agentúrou pre vysoké školstvo uskutočnilo prieskum spokojnosti študentov verejných vysokých škôl s názvom Hodnoť.to 2024.

Do prieskumu, ktorý prebiehal od 29. apríla do 9. júna 2024, sa zapojilo viac ako 6 500 študentov. Tento rozsiahly prieskum mal za cieľ získať spätnú väzbu o kvalite vzdelávania a prostredí na slovenských vysokých školách.

Výsledky prieskumu ukazujú, že študenti sú celkovo spokojní najmä s kvalitou výučby, prístupom pedagógov a férovosťou hodnotenia. Menej spokojnosti prejavili v oblastiach získavania praktických zručností a podpory počas štúdia.

"Získané dáta sú pre vysoké školy cennou spätnou väzbou, ktorá im umožňuje cielene odstraňovať nedostatky a zlepšovať kvalitu vzdelávania," uviedol minister školstva Tomáš Drucker.

Prieskum sa zameral na študentov prvého a druhého stupňa denného štúdia na verejných vysokých školách, pričom študenti odpovedali na 53 otázok týkajúcich sa rôznych aspektov štúdia, vrátane výučby, získaných vedomostí a podpory.

Ministerstvo školstva zdôraznilo, že výsledky prieskumu budú využité na zlepšovanie vysokoškolského prostredia a nastavovanie štátnych politík v tejto oblasti.

V rámci prieskumu tiež rezonovala téma internacionalizácie, ktorá je podľa ministerstva dôležitou súčasťou zvyšovania kvality vzdelávania na Slovensku. Slovenské vysoké školy sa aktívne zapájajú do medzinárodných spoluprác, čím získavajú nové kontakty a príležitosti pre študentov a pedagógov.

Medzi opatrenia, ktoré ministerstvo už zaviedlo, patrí aj podpora simulačných centier a zlepšovanie poradenstva pre študentov.

Na záver ministerstvo školstva oznámilo, že v blízkej budúcnosti spustí prieskum spokojnosti zamestnávateľov, ktorý sa bude zameriavať na pripravenosť absolventov vysokých škôl na pracovný trh. 

Tento prieskum má za cieľ poskytnúť školám ďalšiu spätnú väzbu a pomôcť im prispôsobiť študijné programy aktuálnym potrebám trhu práce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MŠVVaM SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies